Definicija tveganega stika

Poenostavljeno napotovanje v karanteno na domu: tam lahko posreduje tudi policija

R.T.
15. 10. 2020, 17.17
Posodobljeno: 15. 10. 2020, 17.46
Deli članek:

Karantena je učinkovit ukrep za omejevanje širjenja nalezljivih bolezni, so sporočili z ministrstva za zdravje. A nove okoliščine zahtevajo tudi drugačen pristop.

Bobo
Fotografija je simbolična.

»Ker COVID-19 ni klasična karantenska bolezen kot npr. kuga ali ebola, se za preprečevanje njenega širjenja, za osebe, ki so bile v visoko tveganem stiku z okuženo osebo s SARS-CoV-2 oziroma prihajajo iz območja z visokim tveganjem za prenos okužbe, predlaga napotitev v karanteno na domu. Visoko tvegan stik z okuženo osebo s SARS-CoV-2 pomeni, da je bila oseba v stiku z okuženo osebo najmanj 15 min, brez zaščitne maske in na razdalji manj kot 1,5 m,« so sporočili z ministrstva za zdravje in dodali, da območja, ki predstavljajo visoko tveganje za prenos okužbe, določi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Pisno navodilo

Osebo lahko v karanteno na domu napotita bodisi policija bodisi NIJZ. Kar pomeni, da se oseba osami a stalnem ali začasnem bivališču oziroma drugem prebivališču, na katerem oseba dejansko prebiva, in omeji stike z osebami, ki ne živijo na tem naslovu.

»Oseba, ki je bila ustno napotena v karanteno na domu, prejme pisno navodilo za izvajanje karantene na domu kot tudi potrdilo za uveljavljanje pravice do nadomestila plače ali drugih pravic iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva. S tem bo imela oseba od trenutka, ko bo napotena v karanteno, urejene vse pravice iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva ter dela ji ne bo treba čakati na karantensko odločbo, ki je bila pravna podlaga za nadzor Zdravstvenega inšpektorata,« so še zapisali.

Nova ureditev predvideva, da bo v primeru namernega širjenja nalezljive bolezni ali nespoštovanja napotitve v karanteno na domu posredovala policija.