Prognoza

Milan Krek: Stabilizacija čez 6 do 10 dni. Če ukrepi ne bodo prijeli, sledi "lockdown"

L.K.
15. 10. 2020, 20.54
Posodobljeno: 16. 10. 2020, 07.54
Deli članek:

V opoziciji poudarjajo, da podpirajo sprejete ukrepe, a da je vlada med poletjem za pripravo na drugi val naredila premalo.

Bobo
Infekcijska klinika UKC Ljubljana

V četrtkovi oddaji Tarča predstavnikov koalicije ni bilo. Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je tako moral odgovarjati štirim predstavnikom opozicije.

Krek je uvodoma poudaril, da nam zadeve, kar se tiče okužb z novim koronavirusom, niso ušle izpod nadzora; delajo načrtno, je dejal in dodal, da se zavedajo, kakšne so njihove zmožnosti. Temu primerni so tudi ukrepi, za katere je dejal, da bodo verjetno zaustavili epidemijo, kar pomeni, da naj bi dnevno število novih okužb upadlo.

Prvo nezaupnico je dobil od Marjana Šarca (LMŠ) – ta se ne strinja, da so razmere res pod nadzorom, ob čemer je spomnil, s čim vse se je moral soočati kot predsednik vlade.

Alenka Bratušek (SAB) mu je pritrdila, da je več kot očitno, da vse ni tako, kot bi moralo biti. Kot Šarec se je tudi ona spomnila, kako so ji nagajali v času njenega mandatarstva in dodala, da kriza ni čas za politični boj.

Krek se je strinjal, da je tema spolitizirana, »kar nas strokovnjake zelo moti«. »To ni polje političnega boja, to je bolj za življenje, za ljudi,« je dejal.

Luka Mesec (Levica) je za politizacijo virusa obtožil vlado in navrgel, da čez poletje, kar se tiče priprave na drugi val, »napredka ni bilo«. »Ta vlada, namesto da bi reševala krizo, ki jo imamo, skuša uzurpirati oblast v državi,« je posvaril.

Dejan Levanič (SD) Kreku ni prizanašal: dejal je, da je škoda, da se Krek spreneveda, češ da je situacija ušla izpod nadzora. Prvo zaprtje države je bilo mišljeno kot priprava za drugi val, a te ni bilo, je dejal. Sam bi, če bi bil na oblasti, v preobremenjeno zdravstvo pospešeno usmeril več sredstev, izboljšal bi komunikacijo, s tem da bi jo prepustil stroki. Krek je nato še enkrat ponovil, da je situacija obvladljiva, a da bi si želel več podpore opozicije, na Levaničeve navedbe pa odgovoril, da sta struktura obolelih in potek epidemije drugačna kot spomladi ter da je bilo prvo zaprtje države opravljeno prehitro. Takratni Šarčevi vladi je očital še, da NIJZ takrat ni uživala njene dovoljšne podpore.

Šarec se je obregnil ob Krekov očitek o preuranjenem zaprtju države, češ da je to pokazatelj, kako zelo je trenutna koalicija neusklajena, saj da mu je predsednik vlade Janez Janša takrat očital, da je z ukrepi zamujal. Šarec je ob tem še enkrat pozval k zamenjavi tako Kreka kot tudi vladnega govorca Jelka Kacina ter poudaril, da je opozicija sicer enotna v podpori ukrepov.

V vlogo predsednice vlade se je postavila tudi Bratuškova: sama bi »počitnikovanje na Hrvaškem« zaključila že 15. avgusta, ukrepe pa bi sprejemala na podlagi stroke. Dodala je, da bi morali ukrepi veljati za vse.

Sledila je Krekova napoved. Poudaril je, da gre stabilizacijo razmer pričakovati čez šest do deset dni, če bodo ukrepi prijeli. Če ne bodo, sledi »lockdown«.