poskus iz obupa

Pojbič: Koalicija ustavnega loka "nima nobene možnosti"

B.K./STA
12. 10. 2020, 18.30
Posodobljeno: 12. 10. 2020, 18.32
Deli članek:

Na političnem parketu tudi danes še odmeva pobuda za oblikovanje t. i. koalicije ustavnega loka, ki bi predstavljala alternativo aktualni vladi Janeza Janše. Podprle so jo opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, ki pa nimajo dovolj glasov za konstruktivno nezaupnico in računajo na del poslancev koalicije. V SDS jim ne pripisujejo možnosti za uspeh.

STA
Marjan Pojbič, poslanec SDS

Poslanec največje vladne stranke SDS Marijan Pojbič poskus opozicije za oblikovanje nove vlade označuje kot poskus iz obupa. "Prepričan sem, da v taki konstelaciji, kot jo mislijo sestaviti, nimajo nobene možnosti," je dejal v izjavi novinarjem v DZ. Spomnil je, da so stranke LMŠ, SD, SAB in Levica svojo možnost že imele, a je niso izkoristile. "Pokazali so, kaj znajo, in rezultati so temu primerni. Če bi prejšnja vlada situacijo peljala tako, kot je treba, kot so ljudje od njih pričakovali, do tega ne bi prišlo. Ti isti, ki so pripeljali do razpada vlade, bi sedaj sestavili novo vlado z novim obrazom, ki je znan stari obraz, in mislim, da nimajo nobene možnosti," je dejal.

V DeSUS s trenutno vlado zadovoljni

Glede razmer v koaliciji po kongresu koalicijske partnerice DeSUS, kjer se obeta vrnitev Karla Erjavca na mesto njenega predsednika, pa Pojbič, kot je dejal, ne želi napovedovati, kako in kaj bo. Prepričan pa je, da DeSUS "v tej vladi uresničuje tisto, kar je zapisano v koalicijski pogodbi". Poslanec SDS zato ne vidi nobenega konkretnega in pametnega razloga za to, da bi to vlado zapustili, ocenjuje pa, da je Erjavčeva vrnitev "slaba popotnica za DeSUS".

Tudi vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je danes v izjavi za novinarje dejal, da so za zdaj s tem, kar so dosegli v zdajšnji desnosredinski vladi, zadovoljni, in pričakujejo, da se bo realiziralo, kar je zapisano v koalicijski pogodbi. Snovalci nove koalicije pa jih še niso povabili, da bi se usedli in o tem pogovarjali. Na vprašanje o možnosti uresničitve koalicije ustavnega loka pa je dejal, da "ne bo rekel, da ni realna ali da je realna, je pa pobuda legitimna in to pravico imajo".

Tudi NSi je v vladi udobno

Minister za delo iz vrst NSi Janez Cigler Kralj je ob pozivih opozicije, naj tudi NSi razmisli o izstopu iz vlade in se pridruži koaliciji ustavnega loka danes v izjavi v DZ dejal le, da je NSi državotvorna stranka. Ob tem je spomnil na besede predsednika stranke Mateja Tonina, da vidijo največjo možnost uresničevanja programa stranke v trenutni koaliciji.

Opoziciji manjka sedem glasov

Tako za zdaj ostaja pri podpori pobude na strani LMŠ, SD, Levice in SAB, kjer so o napredku pri pogovorih o novi koaliciji precej skopi. Vsi se zavedajo, da bo treba na koncu dobiti podporo 46 poslancev, same te stranke pa jih imajo le 39. Računajo pa, da bi jih lahko prepričala vsebina dogovorjenega, zato jo zdaj usklajujejo.