kdo bo šef upokojenske stranke?

Za mesto predsednika DeSUS doslej trije kandidati, kdo bo stranko skušal spraviti "nazaj v tirnice stare slave"?

A.S./STA
12. 10. 2020, 17.14
Posodobljeno: 12. 10. 2020, 17.14
Deli članek:

Za mesto predsednika DeSUS so doslej prispele tri kandidature, čakajo pa še torkovo pošto, pravi vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Nabora kandidatov ne želi ocenjevati, pa tudi ne razkriti, komu gre njegova podpora. Sta pa tako on kot ministrski kandidat Jože Podgoršek izrazila željo, da bi poslanci in oba ministra enotno podprli enega kandidata.

Profimedia
Karl Erjavec je stranko vodil od leta 2005 do januarja letos, ko ga je na kongresu porazila Pivčeva.

Kot so že pojasnili v stranki, za predsednika stranke za zdaj kandidirajo Karl Erjavec, Srečko Felix Krope in Dominik Šteiner. V izjavi novinarjem v DZ pa je Jurša dejal, da je še možno, da bi kakšna kandidatura prispela s torkovo pošto, če jo je kdo oddal v soboto, pa pošta ni bila odpravljena. Poslanska skupina tako v torek še ne bo govorila o kandidatih, želijo pa opraviti z vsakim od njih pogovor. Kot je dejal Jurša, bi si želel, da bi bili v poslanski skupini enotni pri podpori enemu kandidatu, ni pa gotovo, da se bo to zgodilo.

Jurša ni razkril, ali bo podprl Erjavca

Kot je povedal Jurša, ni vedel, da bo med kandidati tudi nekdanji predsednik stranke Erjavec. A ob njegovi kandidaturi ni bil posebej presenečen, saj je Erjavec, ko se je z njim pogovarjal, "večkrat izrazil bojazen za to stranko". Ali bo sam Erjavca podprl, Jurša ni želel razkriti, volitve so tajne in bo to zadržal v tajnosti, volil pa bo tako, kot misli, da bo prav za stranko, je pojasnil.

Na vprašanje, kaj bi vnovičen prihod Erjavca na čelo stranke pomenil za obstoj DeSUS v aktualni koaliciji, je Jurša ponovil, da o tem, ali bo stranka v tej ali oni koaliciji, ne odloča en človek, ampak organi stranke in tudi poslanska skupina. "V kolikor bo prišlo do tega, se bomo vsi skupaj usedli in se pogovorili o delu vnaprej," je dejal.

Snovalci koalicije ustavnega loka jih še niso povabili k pogovorom. Pobuda za koalicijo ustavnega loka je po njegovih besedah legitimna, to pravico imajo. Mnenja pa je, da bi morali dejansko voditi politiko, ki ne bi bila vezana le na rušenje vlade, ampak bi bila najprej vsebinska s predstavitvijo, kaj bi želeli narediti tistega, kar vlada doslej ni naredila. So pa v DeSUS zaenkrat s tem, kar so dosegli v zdajšnji desnosredinski vladi, zadovoljni in pričakujejo, da se bo uresničilo, kar je zapisano v koalicijski pogodbi.

Jurša je tudi prepričan, da se bodo po izvolitvi novega predsednika stranke v koaliciji znova pogovarjali o tem, ali naj bo na čelu urada za demografijo direktor ali pa morda minister brez resorja. Po odloku, ki ga je sprejela vlada, bo urad vodil direktor, prvotno pa je bilo predvideno, da bo na čelu urada minister brez resorja. Na vprašanje, ali sprememba ni bila usklajena z njimi, pa je odvrnil, da so se o tem pogovarjali, "odločali pa so na vladi".

Pred novim predsednikom stranke zahtevna vloga

Kandidat za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, ki naj bi na ministrskem mestu zamenjal zadnjo predsednico DeSUS Aleksandro Pivec, je v izjavi novinarjem ocenil, da bo novi predsednik stranke, kdorkoli to bo, imel zelo zahtevno nalogo, da "stranko poenoti, konsolidira, jo spravi nazaj v tirnice stare slave". Neke spremembe zagotovo bodo, meni Podgoršek. "Ali govorimo tudi o kakršnem koli posegu na mojo funkcijo, je pa verjetno danes povsem preuranjeno govoriti," je dodal.

Na vprašanje, kako gleda na morebitno Erjavčevo vrnitev, pa je Podgoršek, ki je veljal za podpornika Pivčeve, odgovoril: "Stranka DeSUS si zasluži nekoga, ki obvlada politiko, ki bo sposoben nazaj zgraditi mostove, kjer so se ti porušili". Meni pa, da bi bilo prav, da bi se, če bo imenovan za ministra, skupaj s poslansko skupino in ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem uskladili pri podpori kandidatu. Prepričan je namreč, da stranka DeSUS, če jo želijo konsolidirati in poenotiti, v tem trenutku potrebuje enotno podporo enemu kandidatu s strani poslancev in ministrov.

Kdo so kandidati?

Karl Erjavec, nekdanji predsednik stranke. Vodil jo je od leta 2005 do januarja letos, ko ga je na kongresu porazila Pivčeva. Erjavec velja za favorita pred kongresom, ki bo 28. novembra. Ima podporo Tomaža Gantarja, ki začasno vodi stranko, nekaterih poslancev in več pokrajinskih odborov. Sedel je v več vladah, v katerih je bil minister za obrambo, okolje in zunanje zadeve.

Srečko Felix Krope, donedavni vodja pokrajinskega odbora Podravje, ki je julija letos izstopil iz stranke, zdaj pa se je vanjo očitno spet včlanil. Krope je nekdanji policist, bil je dolgoletni predsednik Lovske zveze Slovenije, prek katere je uveljavljal interes enega najbolj množičnih in vplivnih združenj pri nas. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja in ponovno leta 2004 je vodil specialno enoto policije, bil je tudi načelnik nekdanje Policijske uprave Slovenj Gradec. V Desus je vstopil leta 2018. Krope je imel eno od ključnih vlog pri januarskem rušenju Erjavca, še v začetku julija pa se je njegov pokrajinski odbor odločno postavljal na stran Aleksandre Pivec.

Dominik Šteiner, načelnik Upravne enote Murska Sobota. Predlaga ga pokrajinski odbor iz Pomurja, ki si želi na položaju podpredsednika videti Antona Balažeka. Slednji se je pred časom omenjal v kombinacijah celo za vodenje stranke. Tako Šteiner kot Balažek sta bila kandidata za vodenje novega urada za demografijo, ki spada v kvoto Desus.