Le individualna vadba?

Kriteriji za rekreacijo enaki kot za frizerske salone; kar se tiče verskih obredov, na navodila še čakajo

J.P.
12. 10. 2020, 11.59
Posodobljeno: 12. 10. 2020, 12.59
Deli članek:

Širjenje je treba zamejiti v tistih dejavnostih, kjer je verjetnost širitve okužb največja.

Profimedia
Vreme trenutno še dovoljuje rekreacijo na prostem.

Vladni govorec Jelko Kacin je o prihodnjih ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa dejal, da se bodo odločitve sprejemale na podlagi predlogov svetovalne skupine, ob oceni epidemiološke situacije in oceni, kaj nas lahko čaka v naslednjih dneh.

Potrebujejo pa daljše časovno obdobje, da lahko ocenijo, ali so ukrepi, ki že veljajo, dejansko prijeli, je pojasnil.

Omejevanje števila ljudi

Prehodno obdobje je lahko zelo dolgo, je poudaril Kacin, v njem pa moramo zamejiti širjenje v tistih dejavnostih, kjer je verjetnost širitve okužb največja. Ena od teh so tudi rekreacije. »Jaz ne trdim, da bodo vsi fitnesi zaprti, morda pa bo dovoljenja individualna vadba. Ampak to pomeni enega. Če smo vnaprej napovedali, na primer pri frizerskih storitvah, da lahko hkrati strižejo ali barvajo eno stranko, potem bi verjetno po teh kriterijih tudi pri fitnesih, ko gre vendarle za fizično delo, za potenje, za višjo temperaturo, za globoko dihanje, izdihavanje, morali omejiti število ljudi,« je dejal in poudaril, da enako velja za druge oblike rekreacije. Zato se je vprašal, če je v tem trenutku, ko je vreme še kolikor toliko lepo, to primeren čas za kolektivno rekreacijo.

Dodal je še, da so to bolj tvegana okolja, na kar kažejo tudi podatki epidemiologov.

Dvojna merila?

Dotaknil se je tudi zbiranja v cerkvah omejevanju zbiranja navkljub. Kot je pojasnil, je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) »zasut z zaprosili za izdajo soglasij za opravljanje posameznih dogodkov«; med tistimi, ki čakajo na nadaljnja navodila, so tudi posamezne cerkvene ustanove. Kot je dejal, bodo nova navodila prejeli najpozneje jutri. »Gre za to, da je treba stvari zelo jasno predpisati in da je potreben določen čas, da se tudi vernikom to pojasni,« je pojasnil in dodal, da je komuniciranje še posebej zahtevno, ker gre za starejše generacije.

Za dvojna merila, tako Kacin, torej ne gre.