»lockdown«

Svetovna zdravstvena organizacija svari pred popolnim zapiranjem držav

S.R.
12. 10. 2020, 09.59
Posodobljeno: 12. 10. 2020, 09.59
Deli članek:

Posebni odposlanec Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za covid-19 je opozoril, da v organizaciji tako imenovani »lockdown« podpirajo le v izjemnih primerih, ne pa kot glavni ukrep v boju proti pandemiji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Že prejšnji teden je skoraj 6000 znanstvenikov in zdravstvenih strokovnjakov z različnih področjih, tudi imunologije in epidemiologije, vlade po svetu opozorilo na »katastrofalne posledice« zapiranja držav. Menijo namreč, da bo imelo zapiranje javnega življenja in gospodarstev »uničujoče« posledice na zdravstveno in duševno stanje posameznikov in družbe.

Podobno je ta konec tedna opozoril David Nabarro, posebni odposlanec Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za covid-19. Pojasnil je, da SZO odsvetuje uporabo popolnega zapiranja držav, tako imenovanega »lockdowna,« kot glavni ukrep v boju proti pandemiji. »Mi v Svetovni zdravstveni organizaciji ne zagovarjamo popolnega zapiranja kot glavno sredstvo za preprečevanje širjenja tega virusa. Popolno zapiranje je po našem mnenju utemeljeno le v primeru, ko je treba reorganizirati, prerazporediti in uravnotežiti vire ter zaščititi izčrpane zdravstvene delavce, na splošno pa bi se temu raje izogibali,« je Nabarro pojasnil škotskemu novinarju pri reviji The Spectator Andrewu Neilu

»Samo poglejte, kaj se je na primer zgodilo s turistično industrijo na Karibih ali v pacifiški regiji, ker ljudje ne odhajajo na dopust. Poglejte, kaj se je zgodilo z malimi kmeti po vsem svetu. […] Poglejte, kaj se dogaja s stopnjo revščine. Zdi se, da bi se lahko stopnja revščine v svetu do naslednjega leta podvojila. Lahko se zgodi, da se bo stopnja podhranjenosti otrok najmanj podvojila,« je pojasnil Nabarro.