Nov "izbruh"

Na Kitajskem bodo testirali celotno mesto: 9 milijonov ljudi v petih dneh

J.P.
12. 10. 2020, 09.35
Posodobljeno: 12. 10. 2020, 09.41
Deli članek:

Kitajske oblasti imajo novo strategijo.

Profimedia
Kitajska se uspešno spopada s pandemijo novega koronavirusa.

Na Kitajskem bodo na novi koronavirus testirali prebivalce mesta Qinqdao. Teh je devet milijonov, testiranje bo trajalo pet dni.
Pristojni so namreč odkrili, da je 12 primerov okužb (od tega jih je polovica asiptomatskih) povezanih z eno od tamkajšnjih bolnišnic, v kateri so zdravili z novim koronavirusom okužene paciente, ki so prišli iz tujine.

Kitajske oblasti se po novem množilnih testiranj poslužujejo tudi v primerih, ko se pokaže le maloštevilčen skupek okužb. Približno 115.000 prebivalcev mesta, gre večinoma za zdravstvene delavce in na novo hospitalizirane bolnike, so že testirali. Pri nobenem od njih niso potrdili okužbe.

Maja naj bi v 10 dneh testirali celotno mesto Wuhan, epicenter globalne pandemije, v katerem živi 11 milijonov ljudi. Zahodni mediji sicer sicer ocenjujejo, da so v 10 dneh testirali "le" devet milijonov prebivalcev.

Kitajska je v večji meri obrzdala širjenje virusa. Število dnevnih okužb pada in zdi se, da si je država od najhujšega že opomogla. Trenutno imajo 85.578 aktivnih primerov, s covidom-19 je umrlo 4634 ljudi.