virus nima delovnega časa

Nova covid lokacija verjetno na ortopedski kliniki. Najmlajši na intenzivni negi je star 44 let

G.G.
12. 10. 2020, 11.50
Posodobljeno: 12. 10. 2020, 11.58
Deli članek:

Ko je bolnik na intenzivni negi, ni razlike, ali je gripa, covid ali pljučnica, je dejala Mateja Logar iz infekcijske klinike v Ljubljani.

Bobo
Fotografija je simbolična

Trenutno je na infekcijski kliniki v Ljubljani na »navadnem« oddelku 42 bolnikov s covid-19, 12 jih potrebuje intenzivno nego, deset od teh pa za dihanje potrebuje ventilator. Najmlajši na intenzivni negi je star 44 let, po besedah Logarjeve pa naj ne bi imel pridruženih bolezni.

Velika težava je v »logistiki«. V prihodnjih dneh je pričakovati, da se bo število bolnikov povečalo, prostora pa imajo le še za štiri paciente. Zato pripravljajo novo lokacijo. »Zadnja ideja je, da bi se kot covid oddelek odprl del na ortopedske klinike,« je povedala Logarjeva in dodala, da potrebujejo tudi osebje, ki zna delati na intenzivni enoti in s covid bolniki.

Glede razlike med gripo in boleznijo covid-19 je dejala, da »ko je bolnik na intenzivni enoti, ni več razlike, ali je gripa, covid ali pljučnica.«

Priznala je, da so tudi nekateri zdravniki ne držijo priporočil in ukrepov, vendar bi se po njenem mnenju morali zavedati, da »virus nima delovnega časa. Tudi ko odidemo iz službe in bi si želeli živeti normalno, ne smemo, saj s tem omogočamo, da se virus širi. Zasebna druženja v tem času niso primerna. «