Kar so jih učili, ni več dovoljeno

Žarišče koronavirusa v CUDV Črna: Oskrbovanci doma težko razumejo, da se je življenje povsem spremenilo

G.G./STA
28. 9. 2020, 10.20
Posodobljeno: 28. 9. 2020, 10.25
Deli članek:

Žarišče koronavirusa je med drugim tudi v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem. Tam je število okuženih poraslo na 45 uporabnikov in 16 zaposlenih, je za direktorica centra Dalja Pečovnik.

Profimedia
Objemanje med neznanci ni več zaželeno (fotografija je simbolična).

Konec tedna so v organizacijski enoti Peca na dislocirani lokaciji v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Mežica vzpostavili rdečo cono, kjer so namestili vse okužene uporabnike iz centra z namenom, da zagotovijo ustrezne pristope in da lažje obvladujejo zadeve, je pojasnila Pečovnikova.

Trije uporabniki centra so po njenih navedbah na zdravljenju v bolnišnici, a je njihovo zdravstveno stane stabilno, večina okuženih uporabnikov pa ima lažje simptome okužbe, nekateri so celo brez kakršnih koli znakov bolezni.

CUDV Črna, v katerem prebivajo osebe z motnjami v duševnem razvoju, s svojimi z dislociranimi enotami in dnevnimi centri skrbi za okoli 300 uporabnikov in ima okoli 250 zaposlenih.

Zdravnica Zdenka Koželj Rekanović je ob javljanju za Televiziji Slovenija pojasnila, da so razmere v CUDV drugačne kot v domovih za starejše. Oskrbovanci težko razumejo, da se je povsem spremenil način življenje, da zdaj to, kar so jih dolga leta učili, prijaznost do drugih, telesni stik, ni več dovoljeno ali vsaj ne dovoljeno na enak način. Koželj Rekanovićeva pa je izpostavila še problem s kadrom. V domu je namreč zaposlenih precej vzgojiteljev, varuhov, torej osebja, ki nima enaka znanje kot zdravstveno šolani kadri.

17 v rdeči coni

V Pegazovem domu pa so imeli konec tedna med stanovalci tri nove okužbe, je za STA povedala direktorica Pegazovega doma Kristina Kampuš. V rdeči coni doma je nameščenih 17 okuženih stanovalcev, trije se zdravijo v bolnišnici. 

V Pegazovem domu imajo 130 stanovalcev, od tega se dva že nekaj časa zdravita v bolnišnici, zaposlenih pa je 75 oseb.