Najprej na Dunaju

Ob vstopu v gostilno poberejo vaše osebne podatke

G.G.
28. 9. 2020, 08.27
Posodobljeno: 28. 9. 2020, 09.05
Deli članek:

Najprej so natančnejša pravila ob vstopu v lokal stopila v veljavo na Dunaju.

Reuters
V nekaterih dunajskih lokalih birti strežejo z vizirji.

Ko človek vstopi v lokal na Dunaju, mora stopiti do šanka in se vpisati na seznam pri šefu lokal ali natakarju. Napisati mora svoje ime in priimek, elektronski naslov, telefonsko številko in številko mize, za katero bo sedel. Podatki bodo prišli do zdravstvenih oblasti le v primeru, če bo kdo od gostov pozitivne na testu za koronavirus. Če lastniki lokalov ne bodo sodelovali, jih čaka globa. Doslej, tako poroča Kronenzeitung, se ne gostje ne lastniki lokalov ne pritožujejo.

V nekaterih avstrijskih zveznih deželah stopi ukrep v veljavo v naslednjih dneh. V Spodnji Avstriji 5. oktobra, na Salzburškem se še dogovarjajo, na Štajerskem, Koroškem in Predarleškem spremljajo učinek ukrepa na Dunaju. V Zgornji Avstriji in na Gradiščankem pa ne bodo uvedli tega ukrepa.

Skratka, gostje in lastnik imajo podobno obveznost kot v Sloveniji, kadar se organizira dogodek, na katerem je več kot 10 ljudi. Spremljanje Avstrije pa je zanimivo tudi zato, ker Slovenija pogosto uvede podobne ukrepe z nekaj dnevnim ali tedenskih zamikom. Slovenski premier Janez Janša je ob obisku avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza dejal, da se je slovenska vlada ob začetku svojega mandata v načinu obvladovanja koronakrize zgledovala prav po Avstriji.