Razmere v postojnskem centru

Sukičeva: prepuščeni so sami sebi, 11 jih gladovno stavka, nadzirajo jih s psom, dehumanizirajo ...

S.R./STA
16. 9. 2020, 17.00
Posodobljeno: 16. 9. 2020, 17.08
Deli članek:

Razmere v centru za tujce v Postojni so kot kaže daleč od rožnatih. Prosilci za azil tam živijo v veliki negotovosti in strahu.

STA
Sukičeva je po obisku centra za tujce opozorila na težave prosilcev za azil.

Predsednica komisije DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti Nataša Sukič (Levica) je po delovnem obisku v centru za tujce v Postojni ocenila, da stanje v centru ni najboljše, prosilci za azil pa živijo v veliki negotovosti in strahu, da bodo vrnjeni na Hrvaško. Z današnjim delovnim obiskom so želeli na terenu preveriti situacijo v postojnskem centru, kot je bila prikazana v medijih, je uvodoma v izjavi za medije pojasnila Sukičeva. 

Zaradi domnevno nevzdržnih razmer in kršitev pravic tam nastanjenih tujcev so prejšnji mesec pred centrom protestirale nevladne organizacije, razmere pa je v obravnavo vzel tudi varuh človekovih pravic. Policija je sicer očitke o nepravilnostih odločno zavrnila.

Danes so govorili tako z vodstvom centra kot s tremi prosilci za azil, po besedah predsednice komisije pa se izkazuje, da stvari niso najboljše in da "z našimi postopki ni vse v redu". Prosilci so namreč izpostavljeni veliki negotovosti, niso deležni pravih informacij, njihova obravnava pa je "zelo mejna oziroma sporna".

Enega izolirali

Pri tem je Sukičeva navedla primere, ko je posamezne tujce paznik nadziral s psom, določeni pazniki so jih dehumanizirali, njihovo gibanje - zlasti v kontejnerski enoti - je zelo omejeno, težave imajo s prevajalci in ne vedo točno, kaj podpisujejo. Prav tako so nekatere kaznovali, ker so protestirali, enega pa so kar sedem dni izolirali v sobi brez vsakršne komunikacije z zunanjim svetom. 

Prav tako se vsi bojijo vrnitve na Hrvaško. "Pravijo, da se jim bodo tam zgodile hude stvari, da vedo, da tam begunce pretepajo," je še dodala Sukičeva. "Vsi po vrsti pravijo, da so njihove izkušnje v ostalih državah na begunski poti boljše kot v Sloveniji," je še navedla predsednica komisije. 

Tudi sicer Sukičeva meni, da imamo v Sloveniji velik sistemski problem pri obravnavi prosilcev za azil, saj so ti prepuščeni samim sebi, kar jih spravlja v obup in zato prihaja do uporov. Ta trenutek v postojnskem centru tako po njenih informacijah gladovno stavka kar 11 oseb. 

Kot je napovedala Sukičeva, bodo na komisiji skrbno in tudi v sodelovanju z nevladniki premislili o priporočilih, je pa že danes napovedala, da bodo v kratkem sklicali posebno sejo komisije na to temo. Konkretno je med možnimi ukrepi navedla razrahljanje določenih postopkov, saj "covid situacija ne more biti izgovor za določene postopke, ki se tu odvijajo".