Vpliv ukrepov

Jezni in prizadeti invalidki odgovarjajo: "To je bila rehabilitacija, ne dopust"

P.K.
17. 9. 2020, 06.57
Posodobljeno: 17. 9. 2020, 08.35
Deli članek:

Bivanje v enem od zdravilišč je bilo za Korošico zelo neprijetno, nam je sporočila. Dejala je, da je morala v posteljo vsak dan že ob 19. uri, s čimer se ni strinjala. »Nisem majhen otrok, ki mora po risankah iti spat,« je slikovito opisala svoje občutke.

Osebni arhiv
Preverili smo ozadje izkušnje invalidke iz Koroške.

V pismu, ki ga je naslovila na naše uredništvo, nam je povedala, da se na nas obrača v upanju, da bomo javnosti predstavili, kako ukrepi, ki veljajo zaradi koronavirusa, vplivajo na hendikepirane osebe.

Devetinpetdesetletnica ima cerebralno paralizo, je na vozičku in je imela pred kratkim v zdravilišču Thermana v Laškem obnovitveno rehabilitacijo. Na ničesar ni imela pritožb, celo zelo zadovoljna je bila z vsem, a nekaj je njeno bivanje vseeno pokvarilo.

Ne morejo si ga privoščiti

»Z večino ukrepov sem se kot razumen človek seveda strinjala (vsakodnevno merjenje telesne temperature, omejitev časa za obroke, razkuževanje rok, nošenje maske …), zbodlo pa me je, da smo morali vsi, ki smo bili v zdravilišču brez spremljevalca, ob 19. uri v posteljo, k nočnemu počitku. Za večino od nas je rehabilitacija v Laškem pravzaprav edini 'dopust', pobeg iz vsakdanjosti, ki si ga lahko privoščimo. In dejstvo, da smo ob 19. uri že v posteljah, je nesprejemljivo,« je potožila in pojasnila, da če bi imela s seboj spremljevalca, bi lahko dan zaključila takrat, ko bi si želela. »Ampak kako priti do spremljevalca? Od kod vzeti denar, da mu plačam bivanje in obroke? Večina od nas ima zelo nizke mesečne dohodke in si spremljevalca za dve tedna ne more privoščiti.«

Povedala nam je, da se počuti prizadeto in izigrano. »Poleg tega nisem majhen otrok, ki mora po risankah iti spat. Med ukrepe zaradi virusa po mojem mnenju ne spada to, da moram v posteljo ob sedmih zvečer,« je dejala Korošica.

To ni koronaukrep

Družba Thermana, ki ima pod okriljem zdravilišče, o katerem govori naša bralka, se je odzvala na očitke. Pojasnili so, da so v luči aktualnih dogodkov res sprejeli vrsto priporočil in ukrepov, katerih naloga je ustrezna zaščita tako gostov kot tudi zaposlenih. »Ukrep, o katerem govori gospa, pa ni posledica varnostnih protokolov zaradi covida-19, temveč rednih procesov na negovalnem oddelku.«

Thermana
Znano zdravilišče Thermana v Laškem izvaja rehabilitacijsko zdravstveno nego.

Razložili so, da je naša bralka namreč bivala na negovalnem oddelku. »Tam so protokoli zahtevnejši, tako z vidika nege kot z vidika preprečevanja možnosti nastanka in prenosa okužb, tako koronavirusa kot drugih, saj večina gostov in pacientov spada v ranljivejšo skupino. Zato na tem oddelku posvečamo varnostnim protokolom še toliko več pozornosti. Na negovalnem oddelku so gostje oziroma pacienti deležni nege in zdravstvene oskrbe naše zdravstvene ekipe 24 ur na dan. Proces večerne nege seveda zahteva, da so pacienti prisotni,« so povedali in dodali, da se kljub vsemu trudijo, kolikor se le da, prilagoditi željam in potrebam posameznika.

Zmotno, da je to dopust

Obžalujejo, da se gospa ni obrnila nanje, »saj bi zagotovo prej poiskali ustrezno rešitev«. Izpostavili so tudi, »da so gostje, ki bivajo na oddelku za rehabilitacijsko zdravstveno nego, pri nas v postopku rehabilitacije, in ne dopusta, kar daje navedenemu problemu po našem mnenju spet drugačno vrednost – v postopku rehabilitacije so predvideni številni procesi, namenjeni ustrezni sanaciji stanja. Prostočasne aktivnosti v večernem času zunaj oddelka tako niso v prvem planu in nujno potrebne, s čimer se izrazito strinja večina naših pacientov z oddelka za rehabilitacijsko zdravstveno nego, ki želijo pri nas izboljšati svoje zdravstvene težave.«