šok

Nenadna smrt hrastniškega zdravnika: pomoč za njegovo ženo in hčerki

P.K.
15. 9. 2020, 06.55
Posodobljeno: 16. 9. 2020, 11.23
Deli članek:

Betim Ejupi je zdravnik, ki je med epidemijo, ko je Hrastnik postal eno od žarišč izbruha bolezni covid-19, stal v prvi bojni liniji. Nesebično je pomagal, potem pa na avgustovsko jutro nepričakovano umrl.

Facebook
Zdravnik z veliko začetnico – dr. Betim Ejupi.

Albanec, ki je s svojo mlado družino zaživel v Sloveniji, se je usidral v srca tako svojim zdravstvenim kolegom kot pacientom. Delal je v Zdravstvenem domu Hrastnik, kot njegov strokovni vodja in zdravnik v ambulanti družinske medicine.

Pomagal je tudi v litijskem zdravstvenem domu (ZD) in v zadnjem obdobju skrbel še za stanovalce hrastniškega doma starejših, ki je bil eno od večjih žarišč okužb s koronavirusom. »Bil je res priden zdravnik. Nikogar drugega ne poznam, ki bi toliko delal, toliko dežural. Midva sva skupaj opravljala specializacijo iz družinske medicine v ZD Litija; on se je potem zaposlil v ZD Hrastnik in med nama se je stkala izjemna delovna lojalnost ter ne nazadnje tudi prijateljstvo,« je dejal njegov kolega, zdravnik Klemen Lipovšek.

Vsi ga pogrešajo

Dve deklici in mamica, ki so prehitro izgubile svojega očeta in moža, nas potrebujejo. Sredstva zanje lahko oddamo na TRR: SI56 6100 0000 546 1447, koda namena: char, sklic: 00-01092020. Sredstva zbira Rdeči križ Slovenije – območno združenje Hrastnik, Novi dom 11, 1430 Hrastnik.

»Ko sem imel pred časom zdravstvene težave, je bilo seveda vprašanje, kdo bo prevzel moje paciente in dežurstva. Ampak on je brez pomisleka vskočil. Res se je dalo zanesti nanj. Lahko si ga poklical ob dveh zjutraj in mu sporočil, da si zbolel, da ne moreš priti delat, in je vedno rekel 'pridem jaz, ni problema'. Imel je izjemno delovno etiko in enkraten odnos s pacienti, zelo se je potrudil zanje. Veste, saj pacienti ga močno pogrešajo, so ga imeli zelo radi. Mi pa tudi. Mi tudi,« z žalostjo v glasu pove Lipovšek.

Ob njegovi nenadni smrti se je oglasil tudi župan Hrastnika Marko Funkl, ki ga je vest o odhodu dr. Ejupija zelo pretresla. »Dolgo po prejetem klicu sem obsedel za mizo v pisarni, z mislijo, da tega klica v resnici ni bilo in si vse to le domišljam. Ne more biti. Pri 39 letih, poln načrtov, optimizma in dobre volje. Nazadnje sva bila v stiku pred dvema dnevoma, ko sem se mu zahvalil za pomoč in mi je poln optimizma sporočil, da se situacija s koronavirusom v Domu starejših Hrastnik počasi umirja. Dr. Betim Ejupi. Velik človek, mož, oče, zdravnik, sodelavec, prijatelj in še marsikaj! Počivaj v miru,« so bile njegove ganljive besede.

K. Lipovšek
Prijateljstvo, ki ga je krasila lojalnost: dr. Betim Ejupi (na levi) in dr. Klemen Lipovšek (na desni).

Zdravnik in pol

Poslovilne in zahvalne besede mu je namenil tudi direktor Doma starejših Hrastnik Drago Kopušar. »Ko sem včeraj zjutraj slišal sirene reševalnih vozil, ki sta se ustavili v bližini bloka, v katerem stanujem, si nisem mislil, da bom čez dobro uro izvedel, da so hiteli na pomoč dr. Betimu Ejupiju in da so, žal, prispeli prepozno, ker se je njegovo srce že prej za vedno ustavilo. Ne jaz ne drugi zaposleni v Domu starejših Hrastnik nismo mogli in ne hoteli verjeti, da smo izgubili našega doktorja, govorili smo si, da to ne more biti res,« je povzel občutke ob tragični novici.

Izpostavil je njegovo predanost, kako jim je stal ob strani, ko so se v domu soočali z okužbami s koronavirusom. »Podpiral nas je, nam svetoval, nas dobronamerno pokaral, vedno je bil na voljo za telefonski pogovor, pa naj je to bilo pozno zvečer ali zgodaj zjutraj. Skratka, bil je naš, predan domu in stanovalcem, in boljšega domskega zdravnika si skoraj ne bi mogli želeti,« je še povedal direktor hrastniškega doma.

Zadnje slovo

Pogreb priljubljenega in cenjenega zdravnika je bil v njegovi domovini. Medtem ko je tam potekala molitev, so se istočasno, tako pred ZD Hrastnik kot pred ZD Litija, zbrali zaposleni in se od njega poslovili. Najbolj čustven je bil del, ko so prižgali sirene na reševalnih in policijskem vozilu ter so marsikoga premagale solze. Vsi so bili v mislih tudi z njegovo ženo in dvema hčerkama.

K. Lipovšek
Pred litijskim zdravstvenim domom so se zbrali zaposleni in se mu poklonili. Oglasile so se tudi sirene na reševalnih vozilih.

»Punčki sta krasni. Obe stari manj kot deset let, ena ima pet, druga devet let. On je bil tisti, ki je vzdrževal družino, saj njegova soproga ni imela službe. Zdaj jo je sicer dobila, vendar bi jim, tako smo se odločili, vseeno radi pomagali premostiti to težko obdobje ter jim sporočili, da niso sami,« izpostavlja Klemen Lipovšek. Zato so se povezali z lokalnim območnim združenjem Rdečega križa in odprli račun za donacije, ki bodo več kot prav prišle njegovim trem dekletom.

»Na Rdečem križu, območno združenje Hrastnik, smo na pobudo dr. Klemna Lipovška odprli račun pri Delavski hranilnici, na katerem bomo zbirali donacije za družino Ejupi. TRR: SI56 6100 0000 546 1447, koda namena: char, sklic: 00-01092020,« so sporočili in dodali, da bodo verjetno darovali mnogi, ki cenijo delo in požrtvovalnost zdravnika, ki je odšel mnogo, mnogo prezgodaj.