CELJE

Obtožen umora: svet vidi črno-belo

S.S.
14. 9. 2020, 20.40
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je z zaslišanjem izvedencev nadaljevalo sojenje 43-letnemu Andreju Vrščaju s Polzele. Obtožnica ga bremeni umora na zahrbten način 2. februarja letos, ko naj bi na Polzeli umoril 69-letnega moškega.

STA
Obtoženi Andrej Vrščaj pred sodiščem

Za psihiatričnega izvedenca Bojana Zalarja je bil Vrščaj v času dejanja zmanjšano prišteven, vendar ne bistveno. Zalar je tudi ocenil, da je osumljeni, ki je ob storitvi očitanega kaznivega dejanja hudo poškodbo povzročil tudi svoji materi, na intelektualno nižji ravni, na vse okoli sebe pa gleda črno-belo.

Izvedenka sodne medicine Simona Šramek-Zatler pa je povedala, da je Vrščaj žrtev s sekiro udaril petkrat. Prva dva udarca sta bila v zatilje, vendar napadeni še ni bil onesposobljen, nekateri se v takšnih položajih tudi še branijo, je pojasnila. Dejala je, da so potem sledili trije udarci v predel vratu, zadnji je bil najmočnejši in usoden, saj je globoka, desetcentimetrska presekanina poškodovala peto vretence in hrbtenjačo. Smrt je nastopila v hipu. Poškodbe površinske narave je imela žrtev povsod po telesu, a jih gre pripisati padcu. Med prvima dvema udarcema je bil oškodovanec s hrbtom obrnjen proti napadalcu, je še dejala izvedenka. Sodišče je zaslišalo tudi zdravnika iz Zdravstvenega doma Žalec Žigo Volgemuta, ki je bil na dan umora dežurni zdravnik. Povedal je, da je oškodovancu, ki je ob njegovem prihodu ležal na kupu drv, nudil pomoč, a so bile poškodbe prehude, da bi lahko preživel. Dodal je, da je bila storilčeva mati vidno pretresena in prestrašena ter da je dejala, da je njen sin ubil 69-letnega moškega.

Po umoru pobegnil v Avstrijo

Na julijskem predobravnavnem naroku Vrščaj krivde ni priznal. Ob začetku sojenja konec avgusta pa je zatrdil, da žrtve ni napadel na zahrbten način, kakor mu očita obtožnica, temveč naj bi do tragedije prišlo po predhodnem prerivanju. Spomnimo: obdolženi je s prijateljem v soboto, 2. februarja, zjutraj prišel do hiše na Polzeli, v kateri je tudi prebival. Njegova mati je takrat pred hišo spravljala drva in pri tem ji je pomagal sosed. Vrščaj se je odločil tudi sam pomagati pri sečnji drv. Med kosilom je nagovoril soseda, da sta šla skupaj na vrt pred hišo, kjer so pred tem sekali drva. Med njimi naj bi prišlo do nesoglasja, mati je poskušala sina umiriti, vendar jo je odrinil, tako da je padla in si zlomila roko. Obdolženi naj bi nato zgrabil sekiro in z njo večkrat močno udaril soseda po glavi, tako da je zaradi poškodb umrl na kraju dogodka. Po dejanju se je Vrščaj z osebnim vozilom odpeljal, policisti in kriminalisti pa so začeli iskalno akcijo. In medtem so bili obveščeni, da imajo avstrijski varnostni organi v Pliberku v postopku moškega, ki je trdil, da je moril na območju Slovenije. 

Novi Tednik / ŠO
Na kraju zločina.