Slovenija

Janša vabi politične analitke, da pridejo v Slovenijo in se naučijo jezika

G.G./STA
14. 9. 2020, 10.50
Posodobljeno: 14. 9. 2020, 10.52
Deli članek:

Premier Janez Janša se je po srečanju z avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzem dal intervju še za avstrijsko televizijo ORF.

Dragan Tatic/BKA
Tudi kar zadeva sodelovanje z drugimi državami znotraj EU, se zdi, da imata Kurz in Janša, ki sta se po srečanju skupaj odpravila plezat v gore, podobno filozofijo, navaja avstrijska tiskovna agencija.
Premier Janez Janša je dejal, da se Slovenija ne namerava zavezati fiksnim povezavam, kot je npr. višegrajska skupina (Poljska, Madžarska, Češka, Slovaška).

"Ne občutimo potrebe, da bi dejali, da bomo znotraj EU vedno podpirali katero od držav ali skupino držav. Vedno izhajamo iz tega, kar je dobro za naše državljane, ki so nas izvolili," je dejal Janša, ki je v pogovoru za ORF poudaril pomen dobrososedskih odnosov, ki so se izkazali tudi v času pandemije covida-19. "V izrednih časih natančno vemo, na koga se lahko zanesemo." Med krizo je bila Evropa "kot bi bila v srednjem veku," je dejal o blokadah in zapiranju meja, in dodal, da je bilo zato najprej potrebno dvostransko sodelovanje s sosedi.

Kritike načrtovanega zakona o medijih, s katerim naj bi javna RTV Slovenija izgubila prihodke, je Janša zavrnil in dejal, da gre za "minimalno prerazporeditev" v korist regionalnih medijev, ker ti zaradi močne centralizacije v Sloveniji "propadajo".

Hkrati je premier ponovil kritike svojih političnih nasprotnikov. Ti bi se "skrili" tudi za Evropsko unijo, samo da bi lahko ohranili svoj "monopolni položaj" še iz časov komunizma. In ker v Evropi praktično nihče ne zna slovensko, gre za "boj za interpretacijo", je dejal v pogovoru z dopisnikom ORF Christianom Wehrschützom.

"Vedno pravim: Kdor želi ocenjevati notranjepolitične razmere v Sloveniji, naj pride v Slovenijo in se nauči slovenščine ali pa vsaj najde ustrezne sogovornike," je še dejal premier v pogovoru, ki je potekal v slovenščini.