Izjema le sosednje države

Zakaj je dovoljeno do nepremičnine na Hrvaškem, ne pa do nepremičnine v BiH?

G.G.
14. 9. 2020, 09.52
Posodobljeno: 14. 9. 2020, 12.10
Deli članek:

Obe državi, tako Hrvaška kot BiH, sta na rdečem korona seznamu. Zakaj izjeme ne veljajo tudi za BiH, se sprašujejo mnogi, ki že več let živijo in delajo v Sloveniji, v BiH pa imajo hišo?

Profimedia
Fotografija je simbolična

Na nas se je obrnilo nekaj državljanov BiH in državljanov Slovenije, ki imajo nepremičnine v BiH, zaradi ukrepa karantene pa ne morejo oziroma težko dostopajo do njih. Če bi odšli v BiH, bi namreč morali po vrnitvi v 14-dnevno, od danes 10-dnevno karanteno, česar pa si večina zaradi služb ne more in ne sme privoščiti.

Državljanka BiH, ki sicer živi in že 12 let dela v Sloveniji, se sprašuje, zakaj Hrvaško obravnavajo drugače kot BiH? Trenutno so epidemiološke razmere v obeh državah precej podobne, obe sta uvrščeni na seznam tako imenovanih nevarnih držav. Toda za Hrvaško veljajo številne izjeme. Za 48 ur lahko gredo na Hrvaško brez strahu pred karanteno lastniki nepremičnin in plovil ter zakupniki parcel v kampih. Med izjemami so tudi obiski pogrebov in vzdrževanje stikov z bližnjimi sorodniki, za kar imajo potniki na voljo 24 ur.

Kaj lahko torej stori državljanka BiH, ki stalno prebiva v Sloveniji, njen mož pa je slovenski državljan? Želela bi le postoriti najnujnejša opravila v in okrog hiše v okolici Zenice, kjer niso bili že več kot pol leta, saj upoštevajo odloke slovenske vlade.

Iz odgovora ministrstva za notranje zadeve sklepamo, da brez ukrepa karantene še nekaj časa ne bo mogla do svoje hiše. »Lastništvo nepremičnin ni izjema,« so nam lakonično sporočili glede statusa držav na rdečem seznamu, ki niso sosede Slovenije.