10 dni

V Pivki korona preplah in izredni ukrepi, 20 okužb tudi v lokalnem podjetju

G.G./STA
14. 9. 2020, 11.17
Posodobljeno: 14. 9. 2020, 17.50
Deli članek:

V občini Pivka so v nedeljo našteli 11 aktivno okuženih občanov, v karanteni je 68 oseb, dvajset okužb pa so potrdili tudi pri zaposlenih v skupini Pivke perutninarstva. Občinski štab Civilne zaščite v Pivki je zaradi tega sprejel ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Novice Svet24
V Pivki bodo za 10 dni veljali strožji korona ukrepi.

Zaradi poslabšanja epidemiološke situacije je v nedeljo zasedal Občinski štab Civilne zaščite. Za deset dni oziroma do 24. septembra so prepovedali uporabo vseh zaprtih športnih objektov za delovanje klubov in rekreacije. Izjema je le športna dvorana Skala, kjer poteka šolska dejavnost. Prav tako naprošajo klube, društva in posameznike, da organizacijo treningov in tekmovanj preselijo na prosto.

Za isto časovno obdobje so prepovedali tudi vse kulturne in športne prireditve v občini, ki se izvajajo v zaprtih prostorih. Na prostem se lahko odvijajo le ob upoštevanju vseh ukrepov in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter ob omejitvi števila udeležencev.

Pivški župan Robert Smrdelj je v izjavi za medije pojasnil, da bodo glede na razvoj dogodkov presodili, ali bodo ukrepe morda še podaljšali. Prav tako župan svetuje, naj se vsaj za teh 10 ali 14 dni prestavi dogodke, zabave in kulturne prireditve. 

Ukrepov ne spoštujejo

Poveljnik regijskega štaba civilne zaščite Sandi Curk je opozoril, da je šlo za vnos virusa iz bivalnega okolja. "Ne spoštujemo ukrepov, ki jih ponavlja vlada, ki jih ponavlja NIJZ," je poudaril. Zabeležili so celo primer, ko se je okužena oseba, ki bi morala biti v karanteni, družila z družino in prijatelji. Prav tako še vedno potekajo praznovanja okroglih obletnic, je opomnil in pozval k spoštovanju ukrepov. 

Ravnateljica OŠ Pivka Alenka Tomšič je dodala, da so takoj po prvi odkriti okužbi v šoli 35 učencem iz 9.a in 9.b razreda, ki so bili z okuženim v tesnejšem stiku, odrejena karantena, medtem ko učiteljice za zdaj ostajajo v šoli. Šola ima sicer opredeljene protokole, obračajo se tudi na učence, da jih dosledno upoštevajo.

Občane pa so pozvali, naj se dosledno držijo vseh samozaščitnih ukrepov, kot so pravilna uporaba maske v vseh zaprtih javnih prostorih, redno umivanje rok, higiena kašlja, ohranjanje razdalje in redno zračenje prostorov. Poudarili so še, naj prebivalci, če imajo vročino ali se počutijo slabo, ne hodijo v službo in naj pokličejo osebnega zdravnika.

Okuženih 20 zaposlenih

Občane pa prosijo še, naj preložijo vsa načrtovana praznovanja obletnic, rojstnih dni in piknikov. Vsa podjetja v občini pa je občinski štab pozval, naj zagotovijo vse potrebne samozaščitne ukrepe.

V skupini Pivke perutninarstva so namreč okužbo potrdili pri 20 zaposlenih, v karanteni in samoizolaciji pa je več kot 40 zaposlenih. Po zaznavi okužbe je podjetje o tem obvestilo pristojne na občni, Civilno zaščito in NIJZ. Takoj so testirali 42 zaposlenih, danes bodo testirali še eno skupino. V podjetju so sicer po okužbi uvedli še nekatere dodatne ukrepe. Tako so na primer namestili infrardečo kamero za merjenje temperature zaposlenih pri vhodu in izhodu. Kot poudarjajo, je potek proizvodnje za zdaj nemoten.

Delo poteka nemoteno

V družbi proizvodnja kljub temu poteka nemoteno. "Ko smo izvedeli za prvo okužbo, smo preventivno testirali večje število zaposlenih - tako smo tudi izvedeli za 12 okužb," so poudarili. Kadrovski primanjkljaj so deloma nadomestili z začasnimi prerazporeditvami zaposlenih, nekateri zaposleni pa so predčasno prekinili dopust. Skupina Pivka Delamaris ima 550 zaposlenih. 

Poudarili so, da v podjetju veljajo strogi higienski ukrepi, po odkritju okužb pa so začeli izvajati še dodatne. V podjetju so tako zdaj med drugim obvezni nošenje mask, dnevno razkuževanje prostorov ter merjenje telesne temperature pri vhodu in izhodu, k preprečevanju dodatnih okužb pa po navedbah vodstva pripomorejo tudi omejeni stiki med enotami, prilagojen urnik malic in visoka stopnja avtomatizacije. Tisti zaposleni, pri katerih je to mogoče, so ponovno prešli na delo od doma. Vse ukrepe dnevno usklajujejo z medicino dela. 

Po njihovih trenutnih informacijah ni tveganja za prenos okužbe na živila. "Razmere nadzorujemo, zaposlene o vseh ukrepih sproti obveščamo, ves čas pa zagotavljamo nemoten proces ter varne in kakovostne izdelke," so zagotovili.