orke

Kiti ubijalci napadajo španske in portugalske čolne

B.K.
14. 9. 2020, 10.32
Posodobljeno: 14. 9. 2020, 12.50
Deli članek:

Znanstvenike begajo kiti orke, ki se zaletavajo v čolne v bližini Španije in Portugalske.

Profimedia
Orka ali kit ubijalec.

Španska obalna straža je v zadnjih dveh mesecih prejela več klicev na pomoč po tem, ko so čolne napadle orke, znane tudi kot kiti ubijalci. Več čolnov je utrpelo večjo škodo, dva sta izgubila dele krmil, vsaj en član posadke pa je bil v napadu poškodovan, poroča britanski časnik The Guardian.

Zadnji incident se je zgodil v petek popoldan ob obali Galicije. Kit ubijalec se je najmanj 15-krat zaletel v krmo dobrih 10 metrov dolge jahte in onesposobil njeno krmilo. Jahto so morali povleči nazaj do obale.

Izjemno inteligentne živali, ki slovijo po svoji agresiji, so največji član družine delfinov. Nič nenavadnega ni, da veliki morski sesalci sledijo ladjam, a znanstvenike bega, zakaj so jih kar naenkrat začeli napadati.

Napadi sicer trajajo tudi nenavadno dolgo časa. Konec julija je skupina ork napadala transportno ladjo več kot eno uro, v začetku prejšnjega tedna pa so kiti manjši čoln napadali dobrih 50 minut.

Španske pomorske oblasti so zato izdale opozorilo morskim plovilom, naj se kitom izogibajo, vendar je to težko, saj orke bojda čolnom neutrudno sledijo. Nenavadno obnašanje je po mnenju znanstvenikov posledica stresa pri tej ogroženi vrsti. Menijo tudi, da je napadalna postala ena jata kitov, saj bi bilo izjemno nenavadno, da bi se tako čudno obnašali dve ločeni jati.