Bolnišnice se polnijo

Rozman o dobri novici: zaradi korone bomo letos "manj smrkali, manj kihali," če se bomo seveda držali ukrepov

S.R.
10. 9. 2020, 13.57
Posodobljeno: 10. 9. 2020, 14.07
Deli članek:

O aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom je spregovoril direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman.

Bobo
Prihaja čas viroz, bolnišnice bodo tako s kapacitetami na robu zmogljivosti.

Aleš Rozman je na današnji novinarski konferenci uvodoma poudaril že znano, da število okužb dan za dnem narašča. Pri tem je zaskrbljujoče, da je virus v zadnjem času žal dosegel tudi ranljivo populacijo, torej vdrl v domove za starejše. Posledično se povečuje število starejših obolelih, bolnišnice pa se polnijo. Če se bo to nadaljevalo, bi lahko bile po navedbah Rozmana kapacitete na oddelkih za zdravljenje bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah kmalu presežene, kar bo imelo posledice tudi za redne programe in posege, to pa bi vodilo v podaljševanje čakalnih vrst. "Tega si nihče ne želi," je dejal.

Rozman je še enkrat več državljane pozval k sodelovanju z epidemiologi in vestnemu spoštovanju ukrepov, ki da jih dobro poznajo in so učinkoviti. Tudi sam je zaskrbljen nad dejstvom, da se med okuženimi pojavlja vse več tistih, ki se ne spomnijo ali nočejo povedati, s kom so bili v stiku oziroma kje so se okužili. Pojasnil je, da naj se ne bojijo nobenih sankcij. "Nič ni hudega, če se nekdo okuži, vsakemu se to lahko zgodi, tudi tistemu, ki se najbolj pazi. Ampak pomembno je, da je od tiste točke naprej del rešitve in ne del večanja problema," je pojasnil ter dodal, da gre v primeru karantene zgolj za kratkotrajno neugodnost, a lahko s tem preprečijo marsikateri težji potek bolezni in tudi kakšno smrt. Znova je opomnil tudi na prostovoljno aplikacijo, ki naj si jo državljani namestijo.

Prihaja čas viroz

V Sloveniji se širi več kot deset različnih virusov, ki imajo podobne znake okužbe, med njimi je zdaj tudi novi koronavirus, na vrata pa že trka obdobje viroz. Te bo treba čim bolj omejiti, saj bo zbolevalo več ljudi, ki bodo stopili v stik s svojimi osebnimi zdravniki, posledično pa bodo nastale težave s šolo, službo, vsi pa bodo zahtevali bris. Kapacitete bodo tako na robu zmogljivosti. Je pa Rozman dobro, pozitivno novico videl v tem, da se bo v primeru, če se bo ukrepe upoštevalo, zamejilo tudi širjenje vseh ostali respiratornih virusov pri nas, letos bo tako manj gripe in drugih bolezni. To se je izkazalo že v prvem valu, enako pa opažajo na južni polobli. "Letos bomo pač manj smrkali, manj kihali, ampak družba nekako mora funkcionirati. To si vsi želimo," je povedal Rozman. To zimo bo treba "po športno" stopiti skupaj, je dejal ter v šali dodal, da naj se to igro igrajo tako tisti, ki verjamejo v virus, kot tisti, ki vanj ne verjamejo. 

Tudi Rozman je ponovil, kar zadnji čas sporoča vlada, da bodo inštitucije, šole, bolnišnice in delovna mesta morali delovati, druge možnosti ni. Državljane je pozval k sodelovanju in še poudaril, da je nošenje mask pri tem mala žrtev. Državljanom, ki jih to, da morajo nadeti masko, nervira, je položil na dušo, naj pomislijo, da morajo kirurg masko nositi celotne delavnike, včasih tudi več kot osem ur.