Spremembe

Skrajšali obdobje karantene in podaljšali veljavnost negativnega testa

L.K.
10. 9. 2020, 13.14
Posodobljeno: 10. 9. 2020, 15.41
Deli članek:

Z nedeljo se obdobje karantene ob vstopu iz epidemiološko nevarnih držav v Slovenijo skrajšuje s 14 na 10 dni.

Profimedia
Sprememba bo v veljavo prišla v nedeljo, 13. septembra ob 00.00 (fotografija je simbolična).

Vnosa iz tujine praktično ni, je na današnji tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom uvodoma dejal uradni vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Vseeno se virus še vedno širi po Sloveniji, glavna žarišča ostajajo šole in domovi za starejše.

Če pridete iz države na rumenem seznamu ali Hrvaške zaradi pogreba bližnjega sorodnika ali vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani, ni več časovne omejitve. Ob vstopu v Slovenijo pa boste morali predložiti ustrezna dokazila in negativni izvid testa.

Vlada je na današnji seji skrajšala obdobje karantene iz 14 na 10 dni ob vstopu v Slovenijo iz držav s slabšo epidemiološko sliko. Sprememba bo v veljavo prišla v nedeljo, 13. septembra ob 00.00. Podaljšuje se tudi veljavnost negativnega testa s 36 na 48 ur, če test ni bil opravljen v Sloveniji. Vlada je nadalje v definicijo ožjih družinskih članov dodala tudi starše in podaljšala trenutno veljavne omejitve zbiranja ljudi na javnih mestih.

Presodili so tudi, da bo vlada zagotovila sredstva za kritje stroškov jemanja brisov za potrditev okužbe z virusom codi-19 delavcem v zdravstvu. Temu bo namenila do pet milijonov evrov. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije mora izvajalcem stroške povrnili do 21. septembra.