Svet

FOTO: Hrvaškega premierja prestrašile lubenice pred vlado

C.E./STA
10. 9. 2020, 13.58
Posodobljeno: 10. 9. 2020, 14.09
Deli članek:

Hrvaški evroposlanec Vilibor Sinčić iz stranke Živi zid je danes pred vhodom v poslopje vlade v Zagrebu stresel kup lubenic in tako opozoril na slab položaj hrvaških kmetov zaradi poplave uvoženih pridelkov na hrvaškem trgu.

STA¸
Zaradi "lubenic" bodo okrepili varovanje.

Pred vhodom v Banske dvore redno straži policist, a je performans Sinčića in njegovih privržencev z lubenicami pred začetkom današnje vladne seje očitno presenetil ljudi, ki skrbijo za varnost vladnega poslopja. Sinčić je v nagovoru z megafonom s strehe kombija pojasnil, da želijo opozoriti na neenakopraven položaj hrvaških kmetov v primerjavi z njihovimi kolegi v državah EU.

STA
Pred stavbo hrvaške vlade v Zagrebu so odvrgli lubenice.

Hrvaški premier Andrej Plenković se je v odzivu na to dejanje ob začetku vladne seje najprej zahvalil "novim evropskim strokovnjakom za kmetijstvo za dostavo lubenic". Potem je od notranjega ministra Davorja Božinovića zahteval, da na notranjem ministrstvu pripravijo načrt varnosti območja pred vladnim poslopjem. Kot je poudaril, bi bilo lahko "v kombiju tudi kaj drugega poleg lubenic". Predsednik hrvaške vlade je izpostavil, da se bodo glede varnosti obnašali kot druge države, ker podobnih dogodkov po njegovih besedah drugje ni. Obenem je povedal, da s tem ne mislijo omejevati demokracije.

STA
Pred stavbo hrvaške vlade v Zagrebu so odvrgli lubenice.