Počivalšek je skrival

Popović o pogovorih s Počivalškom: "Pogovarjava se tudi o sodelovanju na volitvah"

Mi.K.
9. 9. 2020, 19.30
Deli članek:

Nekdanji koprski župan Boris Popovič je za naš časopis potrdil, da se s predsednikom SMC in gospodarskim minstrom Zdravkom Počivalškom pogovarja o mestu državnega sekretarja. Ob tem je razkril, da se s Počivalškom pogovarjata o morebitnem sodelovanju na prihodnjih parlamentarnih volitvah. Popovičev Koper je naš bi se bil pripravljen povezati v širšo koalicijo tudi z LMŠ in SAB.

Facebook
Zdravko Počivalšek in Boris Popovič v koprskem lokalu.

Vroča politična jesen se še ni niti dobro začela, ko že gori in tli v dveh koalicijskih strankah. Svet najmanjše vladne stranke Desus bo danes predvidoma razpravljal in sprejel odločitev o razrešitvi predsednice stranke Aleksandre Pivec, prvak SMC Zdravko Počivalšek pa si je nakopal težave s pogovori o imenovanju nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča za državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu.

Predsednik SMC je dogovarjanje s pravnomočno obsojenim Popovičem očitno prikrival stranki oziroma njenim najvplivnejšim članom. Podpredsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki je tudi podpredsednik stranke, vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga in ministrica za pravosodje Liljana Kozlovič naj bi to izvedeli iz medijev. Vsi so menda nad Počivalškovo izbiro ogorčeni.

Grožnje z odstopom in izstopom?

Kozlovičeva po poročanju nekaterih medijev, ki se sklicujejo na neuradne informacije, razmišlja celo o odstopu z mesta ministrice in izstopu iz SMC. Ministrico smo povprašali, ali te informacije držijo, a se je zavila v molk. »Izjav na to temo ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič v tem trenutku ne daje,« so nam odgovorili z ministrstva.

Kako komentirajo pogovore med Počivalškom in Popovičem, smo povprašali tudi poslansko skupino Stranke modernega centra, a so se tudi poslanci zavili v molk in na naša vprašanja niso odgovorili.

Popovič in ministrica Kozlovičeva se sicer dobra poznata, saj je bila slednja kot predsednica koprskega odbora SMC goreča zagovornica menjave na vrhu koprske občine. »Če bi bili občanke in občani Kopra odvisni od Liljane Kozlovič, njenih prizadevanj in njene pomoči, bi v Kopru že zdavnaj vsi umrli od lakote,« je nekaj mesecev pred lokalnimi volitvami leta 2018 izjavil Popovič.

Popovič je za naš časopis potrdil, da se s Počivalškom pogovarja o prevzemu funkcije državnega sekretarja, saj sta med pogovori ugotovila, da imata podoben pogled na razvoj gospodarstva. Ob tem je Popovič, ki je predsednik stranke Koper je naš, poudaril, da v sredini političnega prostora trenutno ni tako močne stranke, kot je bila na primer nekoč LDS, zato se zavzema za sodelovanje sredinskih strank. »SMC nam je blizu. Oni imajo infrastrukturo po Sloveniji, mi smo priljubljeni na Obali. Lahko bi našli tudi skupni jezik z LMŠ in SAB. Močna koalicija za prihodnost bi bila boljša kot to, kar je bilo do zdaj, vseskozi prepir,« ugotavlja Popovič.

Pestra zgodovina

Nekdanji športnik Boris Popovič se je na lokalno politično sceno zavihtel že daljnega leta 2002, ko je kot eno večjih presenečenj volitev z manj kot 500 glasovi razlike premagal dotedanjega koprskega župana.

Slabo leto pozneje se je Popovič znova znašel v soju žarometov, ko so ga kriminalisti v začetku septembra 2003 pridržali zaradi suma utaje davkov v času poslovanja njegovih podjetij BPC in Food party. Bil je tudi osumljen zlorabe uradnega položaja, ker naj ne bi izbral izvajalca del ob koncu javnega razpisa za komunalo Koper oziroma je znižal cene storitev iz razpisa za organizatorja Rumene noči v Kopru. V času predsedovanja Nogometnemu klubu Koper pa naj bi si nezakonito prilastil 70.000 tedanjih nemških mark (35.000 evrov).
Popoviča so na sojenju oprostili, zaradi nezakonitega 27-dnevnega pripora pa je od države iztržil 8000 evrov. Od takrat do danes je bilo proti Popoviču vloženih več kot 40 kazenskih ovadb, praktično vse pa so se razpletle v njegovo korist.

Obsodbi zaradi razžalitve

Leta 2010 je bil pravnomočno obsojen na tri mesece pogojne zaporne kazni z enoletno preizkusno dobo zaradi opravljanja in razžalitve novinarke Primorskih novic Petre Vidrih. Lani pa je bil pravnomočno obsojen na šest mesecev pogojne zaporne kazni, s preizkusno dobo dveh let, zaradi razžalitve novinarke Televizije Slovenija Eugenije Carl. Popovič je moral novinarki zaradi komentarjev o njenem oprsju plačati še 3500 evrov odškodnine.