koronavirus

Nevaren trend na Češkem, potrdili rekordnih 1164 okužb

B.K./STA
9. 9. 2020, 17.03
Posodobljeno: 9. 9. 2020, 17.04
Deli članek:

Na Češkem so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 1164 novih okužb z novim koronavirusom. Na Češkem je tako trenutno tudi rekordno število aktivno okuženih, teh je 9272. Oblasti so danes spet uvedle obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih.

Profimedia
Praga

Največ okuženih ima le blažje simptome koronavirusne bolezni 19, veliko med njimi jih je tudi asimptomatskih. Strokovnjaki opozarjajo, da je porast okužb povezan predvsem z nedavnimi dopusti, saj je Hrvaška, kjer v zadnjih tednih beležijo večje število novih okužb, ena od bolj priljubljenih počitniških destinacij Čehov.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že v torek posvarila pred nevarnim trendom na Češkem in pozvala oblasti, naj natančno sledijo okužbam in vse obolele izolirajo.

Še spomladi je bila Češka zgled

Češka je spomladi veljala za eno od bolj uspešnih držav v boju proti koronavirusu. Premier Andrej Babiš je to pripisal tudi zgodnji uvedbi obveznega nošenja zaščitnih mask.

Podoben ukrep so oblasti sprejele danes. V zaprtih prostorih bo namreč oznova bvezno nošenje mask. "Strinjali smo se s strokovnjaki, da bo od četrtka obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih na Češkem," je tvitnil minister za zdravje Adam Vojtech.

Ukrep velja za restavracije, trgovine in šole z izjemo učilnic. Maska je obvezna tudi na delovnih mestih, kjer ni možno ohranjati dveh metrov razdalje. Že sedaj so bile maske med drugim obvezne na javnem prevozu, v bolnišnicah in javnih ustanovah.

Na Češkem so sicer doslej potrdili skoraj 30.000 okužb, od tega je covidu-19 podleglo 441 ljudi.