Blejski strateški forum

Minister Logar: Videli smo, da voditelji posameznih držav EU vidijo različno

C.E./STA
31. 8. 2020, 19.09
Posodobljeno: 31. 8. 2020, 19.10
Deli članek:

Zunanji minister Anže Logar je izrazil zadovoljstvo nad uspešno organizacijo Blejskega strateškega foruma (BSF), še zlasti v času pandemije.

Bobo
Od leve: predsednik Srbije Aleksandar Vučić, slovenski premier Janez Janša in madžarski premier Viktor Orban.

"Udeležba na današnjem forumu kaže na to, da je bil še kako potreben, še posebej v okoliščinah, ko so bili vsi ostali veliki dogodki v glavnem odpovedani," je dejal Logar na novinarski konferenci po koncu glavnih razprav današnjega BSF.

Izpostavil je, da je bila udeležba na 15. BSF rekordna glede na vso zgodovino tega foruma. Ob slovenskem političnem vrhu so namreč na Bled prišli premierji Bolgarije, Češke, Hrvaške, Madžarske in Poljske ter predsednik Srbije, po videopovezavi pa se jim je pridružil tudi italijanski premier. Na Bledu so tudi številni zunanji ministri, prišel je visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. "To je tudi vzpodbuda za slovensko diplomacijo, da še naprej aktivno in z veliko energije pristopa k mednarodnim odnosom," je poudaril Logar.

Današnje razprave voditeljev in zunanjih ministrov je označil za "uvod v konvencijo o prihodnosti EU". Te razprave se zdaj začenjajo pod nemškim predsedovanjem Svetu EU in se bodo nadaljevale še pod portugalskim in slovenskim predsedovanjem ter naj bi se zaključile nato pod francoskim.

Razpravo je označil za zelo živahno. "Videli smo, da voditelji posameznih držav EU vidijo različno, kakor tudi okoliščine, v katerih smo," je dejal in dodal: "Ključno sporočilo današnjih razprav je, da se vsi zavedamo, da smo v prelomnem trenutku, ki odloča o tem, kako bo EU skupaj funkcionirala v naslednjem polletju, naslednjem letu in hkrati v naslednjem desetletju."

Napovedal je, da bo ta teden na obisk v Slovenijo prišel francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian. Sodeloval bo na posvetu slovenske diplomacije in eno ključnih vprašanj bo, kako razpravo o prihodnosti EU pripeljati do tega, da bo unija postala bolj učinkovita, zlasti v kriznih in kompleksnih razmerah, je dejal Logar in se zavzel predvsem za poenostavitev postopkov, da bi EU lahko "zadihala s polnimi pljuči".

Zavrnil je kritike, da Slovenija krepi odnose z vzhodnoevropskimi državami, v katerih da se zmanjšuje raven demokracije in zmanjšuje pomen spoštovanja vladavine prava. "EU je utemeljena na vladavini prava in enakosti vseh držav članic. Nobena država ni pomembnejša od druge," je dejal in poudaril, da lahko članice le na taki osnovi uresničujejo svoje interese.

"Slovenija je v preteklosti preko zunanje politike uveljavljala interese na svoj način. Z novo vlado jih uveljavlja na način, ki se kaže na najboljši udeležbi na BSF v 15-letni zgodovini in ki hkrati v zelo kratkem času omogoča, da se bodo v Sloveniji zvrstili obiski najpomembnejših držav članic, med drugim Italije, Nemčije, Francije in ostalih, s katerimi Slovenija dobro sodeluje," je izjavil Logar.

"Mislim, da je v interesu vseh, da Slovenija krepi odnose z vsemi državami članicami in da ne selekcionira, kdo je tisti, s katerim se velja srečati in s kom ne. Slovenija je odprta," je še poudaril in spomnil, da je Slovenija pred kratkim gostila ameriškega zunanjega ministra, kar je bil prvi obisk po več kot dveh desetletjih.

"Zunanjo politiko Slovenije smo v preteklih petih mesecih spet postavili na zemljevid diplomatskega parketa," je še dejal Logar.