Pooenotenje epidemioloških kriterijev

Nemci za konec kaosa na mejah

G.G./STA
31. 8. 2020, 18.40
Posodobljeno: 31. 8. 2020, 18.47
Deli članek:

Nemčija, ki trenutno predseduje Svetu EU, si ob ponovnem naraščanju števila okužb z novim koronavirusom v Evropi prizadeva za končanje kaosa na mejah v EU zaradi različnih pristopov držav za zajezitev pandemije covida-19.

Reuters
Maja so bile gneče tudi na nemško-švicarski meji.

V dokumentu, ki ga je pridobila francoska tiskovna agencija AFP, Nemčija izpostavlja, da je v boju proti pandemiji vsaka država odgovorna sprejeti ukrepe, ki se ji zdijo ustrezni. A ob tem poudarja, da se je treba izogniti neenakemu pristopu glede omejitev potovanj, kakršnemu smo bili priča marca, ko so države brez posvetovanja z drugimi zaradi novega koronavirusa ena za drugo zapirale meje.

Neimenovani diplomat pri EU je izpostavil dve vprašanji v zvezi s tem. Prvo je, ali je mogoče določiti področja, kjer je možno tesnejše sodelovanje med državami, drugo pa, ali bi takšno sodelovanje podprle vse države članice.

Dokument nemškega predsedstva za celotno unijo predlaga enoten seznam tveganih območij, ki bi temeljil na enakih kriterijih in podatkih. Trenutno različne države članice uporabljajo različne kriterije za uvedbo omejitev glede potovanj. Imajo tudi različne načine označevanja tveganja okužbe - nekatere članice uporabljajo le rdečo in zeleno barvo, druge tri, štiri ali pa tovrstnega označevanja sploh nimajo.

Dokument tudi predlaga članicam, da se poenotijo glede epidemioloških kriterijev za uvedbo posameznih omejitev gibanja.