Dvom, svoboda in varnost

Nemški umetniki se sprašujejo: kako naj se branimo pred protikoronskimi ukrepi vlade, ki ogrožajo naše preživetje

R.T.
31. 8. 2020, 16.59
Posodobljeno: 31. 8. 2020, 22.22
Deli članek:

Najbolj brani nemški časopis Bild je opravil pogovor z znanim igralcem Janom Josefom Liefersom. Pogovor se je vrtel okrog smotrnosti ukrepov proti koronavirusu.

Profimedia
Jan Josef Liefers je odprl kar nekaj vprašanj, ki jih politika odriva stran.

Na začetku povejmo, da Liefers nastopa v eni najbolj prepoznavnih nemških serij, Tatort (Kraj zločina), kjer igra vlogo profesorja Dr. Karla Friedricha Boerneja. Leta 1989 se je danes 56-letni igralec boril proti vzhodnonemškemu režimu, za demokracijo in svobodo. V času koronakrize so odnosi manj jasni, kot kaže tudi dogajanje v Berlinu v soboto in nedeljo.

Liefers seveda ne zagovarja teoretikov zarot ali skrajnežev, ki so poskušali vdreti v nemški parlament. Toda, kot je izpostavil, med množico več kot 100.000 demonstrantov v Berlinu je bilo ogromno »navadnih« državljanov, ki se zaskrbljeni za lastno eksistenco. Po njegovem se utemeljeno sprašujejo, kam nas vodijo takšni ukrepi vlade.

56-letni igralec meni, da je težava tudi v tem, da je vsak pomislek v upravičenost, tehtnost vladnih ukrepov, takoj označen za nerazumnega in kot tak ignoriran. »Kaj se bo zgodilo, če bodo državljani dobili občutek, da se z ukrepi zoper koronavirus dela večja škoda, kot pa jo povzroča virus?« je Liefers omilil vprašanje, ki se že nekaj tednov pojavlja pri marsikomu v Nemčiji, pa tudi v Sloveniji in drugod po Evropi. Ob tem je navrgel dilemo kolega glasbenika, ki pravi: »Vemo, kako s primernim ravnanjem čim bolj omejimo možno okužbe. Ne vem pa, kako naj se branim pred ukrepi, ki ogrožajo moje preživetje.«

Na tem mestu je Liefers še enkrat poudaril, da v krogu njegovih prijateljev, med katerimi je precej umetnikov, ni nikogar z radikalnimi pogledi. Kam jih pelje ta negotova situacija, ko na trgu ne smejo služiti denarja s svojim znanjem, svojimi spretnostmi? V strah, tesnobo, nezavidljiv položaj, ko ne bodo mogli plačati najemnine za stanovanje, si odgovarja Liefers, ki od vlade pričakuje, da ne širi strahu, ampak da ob ukrepih zoper ta nadležni koronavirus omogoči čim bolj normalno vsakdanje življenje in delo.