REbalans

Za LMŠ zaskrbljujoča tudi načrtovana delitev denarja iz proračuna

G.G./STA
31. 8. 2020, 16.01
Posodobljeno: 31. 8. 2020, 16.20
Deli članek:

V stranki LMŠ so prepričani, da smo lahko zaradi rebalansa proračuna, ki ga je konec tedna sprejela vlada, "vsi skupaj upravičeno zaskrbljeni".

Primož Lavre
Poslanka LMŠ Jerca Korče.
Predlagani rebalans proračuna za letošnje leto, ki ga je na nedeljski dopisni seji sprejela vlada, je po oceni Sindikata kulture in narave Slovenije (Glosa) v delu, ki se nanaša na kulturo, "nedomoljubna nesramnost". "Namesto da bi slovenski kulturi odrezali večji kos pogače, ste ji rajši odgriznili osem milijonov," so zapisali v odzivu.

"V LMŠ smo, verjamem da upravičeno, zaskrbljeni ob videnih številkah primanjkljaja, ki ga izkazuje rebalans," je poudarila poslanka Jerca Korče. Številke so visoke, je izpostavila. "Še bolj zaskrbljujoče pa je, da lahko delno upravičeno dvomimo v realnost teh številk in to, kakšen bo končen rezultat in kako bodo obremenjene prihodnje generacije," je nadaljevala.

Ni pa vprašanje le, kakšen bo primanjkljaj, ampak zlasti, kako je denar porabljen, je nadaljevala. "Ali je torej prišel do ljudi, do gospodarstva, ali pa je, kot se izkazuje skozi določene koruptivne prakse, poniknil neznano kam," je navedla poslanka.

V LMŠ se po njenih besedah sprašujejo tudi, "kam gremo kot družba, če je osnovna strategija vlade, da se poreže znanosti in razvoju kot enemu od temeljev tega, da lahko polnimo proračun tudi v prihodnje, kam gremo, če je strategija, da se reže kulturi, ki je temelj vsakega naroda, in tako naprej".

Na drugi strani je po njeni oceni neodgovorno, da obrambni minister Matej Tonin hkrati prinaša v DZ zakon o vojaških investicijah v višini 780 milijonov evrov v obdobju 2021-2026, izpostavila je tudi zakon o dolgotrajni oskrbi.

Vlada je v nedeljo potrdila predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna. Prihodki bodo po načrtih dosegli 9,2 milijarde evrov, odhodki pa 13,4 milijarde evrov. Načrtovani proračunski primanjkljaj za letos tako znaša 4,2 milijarde evrov oz. 9,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).