Posledice neurij

Zaskrbljena Pivčeva: narava ima "svojo moč, na katero zelo težko vplivamo"

S.R./STA
31. 8. 2020, 13.49
Posodobljeno: 31. 8. 2020, 13.58
Deli članek:

Na kmetijskem ministrstvu pozorno spremljajo posledice nedeljskih neurij za kmetijstvo in gozdarstvo.

Neuje.si/Facebook
Posledice v kraju Gomila pri Kogu v občini Ormož.

Kot so sporočili, strokovne službe preverjajo stanje na terenu, ministrica Aleksandra Pivec pa si bo posledice neurij s sodelavci in strokovnimi službami na terenu ogledala predvidoma v sredo po vrnitvi s službene poti. 

Do sedaj zbrani podatki regijskih centrov za obveščanje po navedbah ministrstva beležijo 351 dogodkov, povezanih z neurji. Ta so prizadela predvsem Severno Primorsko, Gorenjsko, Spodnje Podravje ter dele Dolenjske, Posavja in Kozjanskega. Sunki vetra so podirali drevesa in odkrivali strehe ter podirali dimnike, nadstreške, reklamne panoje, telekomunikacijske in elektro drogove. 

Podrto drevje je povzročalo neprevoznost nekaterih cest, motena je bila oskrba z električno energijo, poškodovani so bili različni objekti. Hudourniške meteorne vode so na cestišča nanesle zemljino in drug material. 

S področja kmetijstva je veliko škode povzročila tudi toča, ki je poškodovala sadovnjake, polja in druge obdelovalne površine. Na informacije o poškodovanih gozdovih na ministrstvu še čakajo. 

Ministrica je zaradi ponovne škode po njihovih navedbah zaskrbljena. Izpostavila je, da ima narava "svojo moč, na katero zelo težko vplivamo". "Zato moramo pozornost usmeriti v pomoč pri naložbah v zaščito in zavarovanje kmetijskih površin. Z ustrezno in pravočasno pomočjo bodo pridelovalci lažje obvladovali tveganja, ki so posledica podnebnih sprememb," je dejala. 

Razmere oziroma stanje na terenu si bo Pivčeva ogledala skupaj s strokovnimi službami ministrstva ter drugimi institucijami s področja kmetijstva in gozdarstva, ko se vrne s službene poti.