neusmiljena toča in veter

FOTO: Močan veter odkrival strehe in podiral drevesa, dimnike, v Šempetru pri Gorici tudi šotor, namenjen testiranju na koronavirus

A.S./STA
31. 8. 2020, 07.29
Posodobljeno: 31. 8. 2020, 10.22
Deli članek:

Nedeljsko neurje je za seboj pustilo veliko škodo.

Občina Sevnica
Silovito neurje z močnim vetrom in točo je zajelo tudi občino Sevnica.

Padavine, ki so se v nedeljo preko dneva razvile v krajevna lokalna neurja z močnejšim vetrom ter točo so zajela dobršen del države.Največ težav so povzročali močni sunki vetra, ki so podirali drevesa, odkrivali strehe, podirali dimnike, nadstreške, reklamne panoje in telekomunikacijske in elektro drogov, so sporočili iz Uprave za zaščito in reševanje.

Zaradi podrtega drevja je bilo neprevoznih kar nekaj cest, motena je bila oskrba z električno energijo, na Pokljuki je med podrtim drevjem obstal avtobus, drevesa so padala na objekte in vozila, v Šempetru pri Gorici je veter poškodoval šotor, namenjen testiranju na novi koronavirus.

Zaradi udara strele je zagorel kozolec toplar, ki je uničen, prav tako delovni stroji s priključki. Meteorne vode so poplavljale cestišča, podvoze, stanovanjske in druge objekte. Hudourniške meteorne vode so na cestišča nanesle zemljino in drug material. Veliko škode je povzročila tudi toča, ki je poškodovala strehe objektov, vozila, sadovnjake, polja in druge obdelovalne površine.

Gasilci 166 poklicnih in prostovoljnih enote so imeli največ dela z odstranjevanjem podrtih dreves, prekrivanjem objektov, črpanjem meteornih vod iz različnih objektov, postavljanjem protipoplavnih vreč in gašenjem požara. Veliko dela so opravili tudi delavci komunalnih in cestnih podjetij na terenu so bile tudi dežurne službe Telekoma in Elektra.

Huda ura v Sevnici in okolici

Nedeljsko neurje  je tudi v občini Sevnica poškodovalo okoli sto stanovanjskih in gospodarskih objektov, so sporočili z občine, kjer posledice še odpravljajo. Tudi v okoliških občinah je razkrivalo strehe in podiralo drevesa, in sicer v Rogaški Slatini, Laškem, Mirni, Radečah, Dobjah, Litiji, Šmartnem in Trebnjem.

Kot so sporočili s sevniške občine, je silovito neurje več krajevnih skupnosti v njihovi občini zajelo v nedeljo okoli 16. ure. "Uničevalo je strehe stanovanjskih hiš in drugih objektov, silovita toča je razbijala okna, uničevala fasade, avtomobile. Uničenih je ogromno kmetijskih pridelkov," so našteli. Popolnoma je uničilo številna ostrešja, med njimi tudi na gasilskem domu na Bregu, poškodovana je streha šole v Loki in na vsaj treh cerkvah. 

V aktivnosti se je po njihovih navedbah že v nedeljo vključilo 160 gasilcev iz 14 gasilskih društev, v nedeljo so začasno zaščitili ostrešja 83 stanovanjskih in gospodarskih objektov, danes poteka zaščita še drugih objektov, pričakujejo, da jih je poškodovanih več kot sto.

Podatke o škodi še zbirajo. Na terenu bo pregled opravila občinska komisija za popis škode tako na objektih in infrastrukturi kot za področje kmetijstva. Od nedelje je aktiviran občinski štab civilne zaščite v ožjem sestavu, da nudi pomoč na terenu in zagotavlja tehnično podporo za operativno delo gasilcev, so še navedli na občini.

Po prvih ocenah je večje število stanovanjskih in gospodarskih objektov poškodovanih tudi v občini Rogaška Slatina, zaradi česar je nastala večja materialna škoda. O razkritih strehah in podrtih drevesih po navedbah centra za obveščanje uprave za zaščito in reševanje poročajo tudi iz Laškega, kjer je več dreves padlo na ceste, ponekod na cestišču pa je so bili tudi pesek, mulj in kamenje. Podrta drevesa in močan veter so poškodovali tudi električni daljnovod, tako so v nedeljo zvečer brez električne energije ostali prebivalci na območju Jurkloštra. V Zidanem Mostu pa je poplavilo hišo.

V Trebnjem je bilo eno od podrtih dreves tudi razlog za prometno nesrečo. Poleg razkritih streh so se gasilci ukvarjali tudi z zalitimi objekti, vodo so morali namreč črpati iz prostorov osnovne šole v Velikem Gabru. V občini Dobje pa se je eno drevo podrlo tudi na hišo. O podrtih drevesih in razkritih strehah poročajo tudi z občin Mirna, Radeče, Litija in Šmartno pri Litiji.

Podobno tudi na Severnem Primorskem in Gorenjskem

"Neurje z vetrom je včeraj nekaj pred 9. uro najhuje prizadelo občine Brda, Kanal, Tolmin, Kobarid in Bovec. Veter je odkrival strehe in podiral drevje, posledično je bilo neprevoznih več cest. Gasilci so takoj začeli sanacijo poškodovanih ostrešij, ker smo v popoldanskem času doživeli še en prehod fronte," je za STA danes povedal poveljnik civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač.

Ujma je v popoldanskem času ob močnem deževju povzročala tudi poplavljanje nekaterih objektov in proženje manjših plazov, kar je na nekaterih mestih oviralo promet. Najhuje je bilo v Zgornjem Posočju. Po Kosmačevih besedah so bile aktivirane vse lokalne gasilske enote, nekatere intervencije gasilcev pa potekajo še danes.

"Doslej je bilo opravljenih okoli 70 intervencij, v katerih je sodelovalo okoli 140 gasilcev," je povedal Kosmač in dodal, da so v regijski center za obveščanje v Novi Gorici v nedeljo čez dan prejeli okoli 400 klicev.

Škoda še ni ocenjena, prav tako še nimajo zbranih skupnih podatkov o številu prizadetih objektov, je povedal Kosmač. Po zdajšnjih podatkih ni ogroženo bivanje v kakšni hiši.

Tudi na območju Bohinja podatke o škodi po nedeljski ujmi še zbirajo. Tam je močan veter podiral drevesa in odkrival strehe objektov, meteorna voda pa je zalila nekaj kleti. Gasilske enote so v nedeljo na območju Bohinja posredovale na 17 lokacijah, kažejo podatki centra za obveščanje.

Sicer pa je močan veter v nedeljo drevje podiral po celotni Gorenjski, nekje več, drugje manj, poleg Bohinja pa je bilo najhuje na Jezerskem, je za STA povedal vodja kranjske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Robert Skrinjar. Predvidoma bodo danes tekom dneva znani bolj točni podatki o poškodovanih objektih in infrastrukturi.