Opustošenje v Italiji

FOTO in VIDEO: Veter na šotor, v katerem je spala družina, porušil velik topol, sestrici (3 in 14 let) nista preživeli

R.T.
31. 8. 2020, 13.24
Posodobljeno: 31. 8. 2020, 13.52
Deli članek:

V hudih neurjih, ki so konec tedna pustošila zlasti na severu Apeninskega polotoka, so umrle štiri osebe. V tragediji v Toskani sta umrli deklici, stari tri in 14 let, ki sta skupaj s sorojenci in starši spali v šotoru, na katerega se je podrlo drevo.

Twitter/Zajem zaslonske slike
Tragedija v Toskani.

Vreme jo je za konec tedna zagodlo tudi našim zahodnim sosedom, kjer so huda neurja spremljali močan veter, toča in poplave. Škoda je gromozanska, neurja pa so terjala tudi štiri smrtne žrtve. O opustošenju poročajo vse od Južne Tirolske na severu Italije do Lacija, italijanske dežele, v središču katere leži prestolnica Rim. 

Tragedija v Toskani

V kampu na območju občine Marina di Massa v Toskani sta včeraj navsezgodaj umrli deklici, stari 3 in 14 let. Kot poročajo italijanski mediji, je močan veter iz tal izruval približno štiri metre visokega topola, ki je nato pristalo na njunem šotoru. Po poročanju La Stampe gre za sestrici iz Torina. V šotoru so bili prisotni tudi njuni starši in polsestra, stara 19 let, in 9-letni bratec. Starši so v nesreči ostali nepoškodovani, medtem ko sta 19-letnica in 9-letnik utrpela lažje poškodbe. Tragedija se je pripetila ob približno 7. uri zjutraj, ko je družina spala. Najmlajša je umrla na kraju, saj oživljanje ni bilo uspešno. Starejšo so še uspeli pripeljati v bolnišnico, kjer je umrla na enoti za intenzivno nego. Po navedbah časnika bi morala družina kamp prvotno zapustiti že v soboto, a so se ravno zaradi slabih vremenskih razmer odločili, da tam ostanejo do nedelje.

V noči na danes sta nato v bližini Bolzana v Južni Tirolski življenje izgubila nemška turista. Umrla sta v prometni nesreči, ki je bila posledica hudih poplav. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa sta trčenje osebnega avtomobila in tovornjaka preživela sedemletni otrok in njegov dedek, medtem ko je bila ta usodna za njegovega 45-letnega očeta in 67-letno babico. Na območju pokrajine Varese medtem pogrešajo 38-letnega moškega, ki ga je odnesla reka. 

V Veroni, ki jo je v zadnjem tednu zajelo več neurij z močnim vetrom in velikansko točo, se še naprej srečujejo s poplavami. Neurja so veliko škode povzročila v Benečiji, pri čemer sta bila še posebej na udaru Vicenza in Belluno. Manjši tornado, tako imenovana tromba, je podirala drevesa, ograje in prometne znake, velika škoda pa je nastala tudi na zgradbah. V sosednji Lombardiji, zlasti v Cremoni in Mandtovi, je padala toča v velikosti kokošjega jajca, z obilnim deževjem in poplavami pa so se srečali v mestu Alessandria v deželi Piedmont. 

Vse kaže, da se vreme še ne bo umirilo, saj so meteorologi v Benečiji, Južni Tirolski in Laciju tudi za danes izdali oranžno opozorilo. Neurja naj bi se sicer počasi pomikala proti jugu države.