Strm padec BDP

Slovenija je uradno v recesiji

B.K./STA
31. 8. 2020, 11.25
Posodobljeno: 31. 8. 2020, 11.25
Deli članek:

Slovenski BDP je padel dve zaporedni četrtletji, kar kaže na tehnično recesijo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Slovenski bruto domači proizvod (BDP) — tržna vrednost vseh končnih proizvodov in storitev, ki jih je ustvarilo gospodarstvo države — se je v drugem letošnjem četrtletju glede na enako obdobje lani realno zmanjšal za 13 odstotkov, je objavil statistični urad. Skupno je tako v prvi polovici letošnjega leta BDP upadel za 7,9 odstotka. Statistični podatki so tako potrdili, da se je Slovenija zaradi negativnih učinkov zaprtja gospodarstva in javnega življenja za zajezitev širjenja novega koronavirusa znašla v tehnični recesiji. BDP je padec namreč zabeležil že drugo četrtletje zapored.

V prvem letošnjem četrtletju, na koncu katerega je vlada razglasila epidemijo in ustavila javno življenje, je bil BDP po popravljenih podatkih realno za 2,5 odstotka manjši kot v enakem obdobju lani. Podatki za drugi četrtletje so tako potrdili okvirne napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Ta je konec junija ocenil, da bi lahko padec v tem obdobju, ko so bili omejitveni ukrepi zaradi epidemije covida-19 na vrhuncu, znašal od 13 do 15 odstotkov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V tretjem trimesečju tega leta so se razmere v pomembnem delu gospodarstva sicer začele izboljševati, kažejo makroekonomski podatki in ankete med podjetji in potrošniki. V celotnem 2020 naj tako padec BDP ne bi presegel osmih odstotkov, se pa te napovedi lahko spremenijo, če bo gospodarstvo doživelo še kakšen šok.

Vlada je sicer včeraj potrdila predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna. Prihodki bodo po načrtih dosegli 9,2 milijarde evrov, odhodki pa 13,4 milijarde evrov. V našem proračunu tako letos zeva 4,2 milijarde evrov velika luknja, kar predstavlja 9,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).