Epidemija v Sloveniji

Nuška Čakš Jager: Beležimo porast odstotka primerov oseb, ki so zboleli v karanteni, kar je vzpodbudna novica

S.R.
26. 8. 2020, 12.15
Posodobljeno: 26. 8. 2020, 12.47
Deli članek:

O aktualnem stanju glede koronavirusne bolezni je na današnji novinarski konferenci spregovorila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Epidemiološka situacija po svetu je vse prej kot rožnata, število potrjenih primerov okužbe pa se približuje 24 milijonom, pri čemer ni izvzeta nobena celina. V obeh Amerikah že dlje časa beležijo velik odstotek okuženih, velik porast v zadnjem času opažajo tudi v Aziji, medtem ko v Evropi situacija niha, v zadnjem času pa število precej raste. Podobno je v Sloveniji, kjer po navedbah Čakš Jagrove skrbi zlasti 14-dnevna komulativna incidenca na 100.000 prebivalcev, ta je namreč že presegla mejo 20 primerov. Padanja krivulje še ni na vidiku, je še opozorila. 

Sicer pa v zadnjem času beležimo ogromen delež "uvoženih" primerov, teh je bilo v zadnjih tednih kar 323, je dejala Čakš Jagrova. Največ jih je prišlo iz Hrvaške, nepresenetljivo pa ji sledijo Bosna in Hercegovina, Srbija in Kosovo.

Kot zelo pomemben podatek je izpostavila »izjemen porast« odstotka primerov oseb, ki so zboleli v karanteni. Ta je po njenih besedah bistveno višji od tistega na začetku. Glede na podatke je bil ta delež v zadnjem tednu 9-odstoten, teden dni pred tem pa približno 4-odstoten, okoli 4 odstotkov pa se je gibal tudi v večini tednov od začetka junija do danes. A je treba poudariti, da so opazna tudi nihanja, saj smo glede na te iste podatke približno 8,2-odstotni delež okužb, potrjenih pri osebah, ki jim je bila karantena že odrejena, zabeležili tudi pred sedmimi tedni v prvem delu julija in kdo ve, kaj bo prinesel naslednji teden. Čakš Jagrova je sicer znova poudarila, da to še enkrat več kaže, da je karantena tisti ukrep, ki nam omogoča uspešno preprečevanje širjenja nadležnega virusa. Hkrati je opozorila, da je na terenu možnih neskončno različnih situacij, zato je z vsemi ukrepi, priporočili in smernicami, ki so v veljavi, mogoče zajeti samo del problema. Na terenu je namreč vsaka situacija specifična, ne da se predvideti vsega, zato je ljudi še enkrat pozvala, naj bodo pri pogovoru z epidemiologi odkritosrčni in naj ne potvarjajo podatkov. 

Razlika med izolacijo in karanteno? 

Čakš Jagrova je danes pojasnila tudi razliko med izolacijo in karanteno. Bistvena je ta, da se izolacija odredi bolni osebi oziroma osebi, pri kateri so okužbo že potrdili, pri čemer ni nujno, da ima simptome bolezni, medtem ko se karantena odredi zdravi osebi, ki je bila v tesnem, rizičnem stiku z okuženo osebo. Za prvo skrbi lečeči zdravnik, ki presoja, koliko časa mora vztrajati v bolniški odsotnosti, druga pa mora ostati v karanteni 14 dni, proti izreku karantene pa se ni mogoče pritožiti.