napetosti

Ameriško vohunsko letalo preletelo Kitajsko. Gre za "očitno provokacijo", pravijo Kitajci

B.K.
26. 8. 2020, 11.12
Posodobljeno: 26. 8. 2020, 11.14
Deli članek:

Kitajska diplomacija je ameriškim oblastem poslala ostro protestno pismo, ker je čez kitajski zračni prostor poletelo ameriško vohunsko letalo.

Profimedia
Ameriško izvidniško letalo Lockheed U-2.

Peking že več let protestira proti domnevnim ameriškim vohunskim misijam nad njihovim zračnim prostorom. Washington pa se medtem pritožuje zaradi domnevnih nevarnih kitajskih prestrezanj njihovih letal. Zadnji večji incident zaradi tega se je zgodil leta 2001, ko je kitajski lovec prestregel ameriško vohunsko letalo in pri tem vanj trčil, zaradi česar je umrl kitajski pilot, ameriška posadka pa je morala zasilno pristati na kitajskem ozemlju.

V kasnejših letih je Kitajska večkrat opozorila na nadaljevanje tovrstnih misij, a navadno o njih ni govorila. Zato je nov primer še podebej nenavaden. Kitajske oblasti so namreč javno protestirale, ker naj bi ameriško vohunsko letalo U-2 letelo nad območjem na severu Kitajske, kjer je kitajska mornarica ravno opravljala vojaške vaje. Ta neodgovorna poteza bi po njihovem mnenju lahko povzročila "nepričakovan incident". "Šlo je za dejanje očitne provokacije, Kitajska mu odločno nasprotuje," so zapisali na kitajskem obrambnem ministrstvu.

Pentagon je v odzivu na protest zapisal, da so let opravili v skladu s "sprejetimi mednarodnimi pravili in ureditvami". Ob tem so dodali, da bodo njihove zračne sile "še naprej letele in delovale tam, kjer nam mednarodno pravo to omgoča".