Ujma

Domžalska civilna zaščita na terenu že od sinoči, porabili so že 1.500 kvadratnih metrov folije, prenove potrebnih vsaj 20 kilometrov cest

B.K./STA
30. 7. 2020, 18.18
Posodobljeno: 30. 7. 2020, 19.27
Deli članek:

Gasilcem z domžalskega je po sredinem neurju s točo danes na pomoč priskočilo 100 ljubljanskih gasilcev. Občinski štab civilne zaščite je v popoldandskih urah obiskal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Bobo
Posledice neurja v Domžalah.

Minister Počivalšek je na novinarski konferenci po ogledu dejal, da je neurje, ki je sicer klestilo po več krajih v osrednji Sloveniji, največ škode povzročilo v okolici Domžal. Sodelujoči so v reševalni akciji evidentirali več kot 390 objektov, po ministrovih besedah pa bo prenove potrebnih vsaj 20 kilometrov makadamskih cest. Minister je obljubil, da bo s pridobljemnimi informacijami seznanil vlado in da verjame, da bodo skupaj našli rešitve za odpravo posledic neurja.

Sistem zaščite in reševanja se je odzval nemudoma

Občinske oblasti so del sistema zaščite in reševanja aktivirale včeraj po deveti uri, je dejala podžupanja Domžal Renata Kosec. Glede na razsežnost in nepredvidljivost ujme so aktivirali tudi domžalski štab Civilne zaščite. posledice so začeli odpravljati že zvečer, na terenu pa so bili do četrte jutranje ure, je dejala Koščeva. Zjutraj so ekipe ugotavljale kakšne so posledice te nesreče, vse ceste in pešpoti pa so do 13.00 spravili v vozno stanje, za kar so porabili za približno 60.000 evrov sredstev. Škodo na stanovanjskih objektih so zaenkrat ocenili na med dva in dva in pol milijona evrov. Ostalih ocen škode pa še nimajo.

Intervencija je sicer potekala v treh fazah, je pojasnil namestnik poveljnika Občinskega štaba za Civilno zaščito Peter Gubanc. Prva faza je vključevala neposredno pomoč občanom še v času ujme. Na terenu je bilo okoli 300 gasilcev. Ta faza se je zaključila v zgodnjih jutranjih urah, ko so pričeli z drugo fazo, ogledom terena in oceno ogroženosti občanov. V tretjo fazo so prešli danes ob 13.00, ko so na teren poslali operativne gasilske enote iz več krajev. Na terenu še vedno deluje približno 40 ekip. Ta faza bo trajala vsaj do jutri, do konca delovnega dne.

Doslej so na terenu porabili približno 1.500 kvadratnih metrov folije za pokrivanje streh, štab Civilne zaščite pa operativcem ves čas nudmi vso logistično podporo, potrebno opremo, tesarsko orodje, folije, les in ostalo. Skrbijo tudi za prehrano in za pijačo za vse udeležence na terenu.

Bobo
Posledice neurja v Domžalah.

Poveljnik Gasilske zveze Domžale in Centra za zaščito in reševanje Domžale Matjaž Merkužič je za STA izpostavil, da jo je od pomembnih javnih objektov v tokratni ujmi dobro odnesel zdravstveni dom, je pa toča poškodovala nekatere šolske objekte. A škoda na teh objektih po prvih ocenah ni velika.

Zavarovalnice za prijavo škode priporočajo elektronske poti

Dan po neurju so poleg gasilcev že na delu tudi zavarovalnice, ki zbirajo prijave zavarovancev o nastali škodi. Poudarjajo, da je o oceni vrednosti in števila prijav zaenkrat še prezgodaj govoriti. Zavarovance pa opominjajo, naj si olajšajo delo ter škodo prijavijo preko spleta ali drugih digitalnih poti.

Zavarovanci Zavarovalnice Triglav lahko prijavo škode oddajo preko spletni strani www.triglav.si ali preko brezplačne mobilne aplikacije Triglav asistenca, 24 ur na dan deluje tudi njihova dežurna brezplačna telefonska številka 080 555 555, na kateri se lahko naročijo tudi na ogled in cenitev škode na vozilu.

Kot so pojasnili na Triglavu, se bodo po prejeti prijavi z vsako stranko dogovorili o nadaljnjem načinu reševanja škode, vključno s terminom za ogled, če bo ta potreben. Na ta način se bodo zavarovanci izognili tudi gneči pri čakanju na prijavo škode, ki navadno spremlja tovrstne dogodke. Direktor osrednjega regijskega škodnega centra pri Triglavu Boris Kuhelj je ob tem izpostavil, da se bodo zavarovanci tako v največji možni meri izognili tveganju za širjenje okužbe z novim koronavirusom.

Zavarovancem še svetujejo, naj pred prijavo preverijo kritja na svojih zavarovalnih policah, če je varno in mogoče, lahko posnamejo nekaj fotografij, ki naj čim natančneje prikazujejo škodo. Pri oddaji prijave naj poškodovane stvari čim natančneje navedejo, priložijo morebitne fotografije ter pripišejo tudi telefonsko številko in številko transakcijskega računa, kamor lahko zavarovalnica nakaže zavarovalnino.

Ljudi mirijo, da jim z oddajo prijave ni treba hiteti, saj kljub tridnevnemu rok po njenem nastanku, zavarovalnica v primeru tovrstnih dogodkov upošteva tudi prijave, prejete po tem roku.

V zavarovalnici Generali za zdaj ugotavljajo, da je največ škode neurje povzročilo na avtomobilih in zgradbah. Kot pravijo, beležijo povečano število klicev. Poudarjajo, da se vsi klici na klicni center beležijo, zato bodo vsakega kličočega v primeru, da je operater v trenutku klica zaseden, poklicali nazaj takoj, ko bo mogoče. Tudi pri Generali svoje zavarovance napotujejo, naj prijave škode oddajo preko spleta na naslovu https://www.generali.si/prijava-skode#skode-nav-0, prek svojega zastopnika,
prek brezplačne številke 080 70 77, preko portala Moj Generali, lahko pa tudi osebno v poslovalnicah.

Bobo
Posledice neurja v Domžalah.

Generalijevi cenilci so že na terenu in ogledi na objektih potekajo, prav tako tudi cenitve škode na avtomobilih. Strankam svetujejo, naj ne hitijo s prijavo škodo, saj jo lahko prijavijo tudi naknadno. V vsakem primeru naj najprej poskrbijo za svojo varnost in zaščito svojega premoženje, da se škoda ne veča. Če je le mogoče, naj nastalo škodo fotografirajo.

Povečano število prijav škod beležijo tudi na Zavarovalnici Sava, najbolj obremenjena so njihova cenilna mesta, kontaktno-asistenčni center in zavarovalni zastopniki. Da bi se njihovi zavarovanci v čim največji meri izognili podaljšanemu odzivnemu času pri sprejemu prijav, jim svetujejo, naj škodo prijavijo preko spletne strani https://www.zav-sava.si/sl-si/prijava-skode/. Zavarovancem tudi svetujejo, naj po najboljših močeh preprečijo nastajanje dodatne škode in fotografije poškodovanih predmetov priložijo k prijavi.

Na Občini Domžale pa so vzpostavili tudi posebno telefonsko številko 031 699 232, na kateri bodo lahko občani danes do 18. ure dobili dodatna pojasnila in nasvete. Tistim, ki se soočajo s škodo, še naprej svetujejo, naj pokličejo številko 112.