Ameriške zvezne države želijo na letošnjih volitvah zaradi zaskrbljenosti pred širjenjem koronavirusa čim več ljudem omogočiti glasovanje po pošti. Številne med njimi tovrsten način glasovanja omogočajo že več let in niso poročale o večjih problemih.

Trump je medtem v svojem današnjem tvitu ponovil v zadnjih tednih že večkrat izraženo skrb, da bo glasovanje po pošti prispevalo k volilnim prevaram. Letošnje volitve bi bile tako po njegovem lahko "najmanj točne in poštene volitve v zgodovini". "To bo velika blamaža za ZDA," je zapisal danes.

ZDA niso še nikoli prestavile predsedniških volitev, te so potekale celo v času državljanske vojne. V vsakem primeru je prestavitev tudi tokrat le malo verjetna. Datum volitev, ki v skladu z zakonodajo potekajo na prvi torek po 1. novembru, namreč lahko spremeni le kongres, v predstavniškem domu pa imajo večino demokrati.

Republikanec Trump je v preteklosti vztrajal, da nima težav z izvedbo volitev, na katerih se bo pomeril z demokratskim izzivalcem Joejem Bidnom. Ta ima trenutno v javnomnenjskih raziskavah prednost pred Trumpom.

Ob približevanju datuma volitev pa je Trump začel vse bolj nasprotovati prizadevanjem za okrepljen dostop do glasovanja po pošti, na čelu katerih so demokrati. Danes je prek Twitterja izrazil tudi skrb, da bi glasovanje po pošti lahko pomenilo lažjo pot za vmešavanje iz tujine.

"Demokrati govorijo o tujem vplivu pri volitvah, a vedo, da je glasovanje po pošti enostaven način za tuje države, da vstopijo v tekmo," je zapisal. Kot je dodal, se tovrstno glasovanje že izkazuje za katastrofo na območjih, kjer ga preizkušajo.

Ta mesec je sicer šest zveznih držav Kalifornija, Utah, Havaji, Kolorado, Oregon in Washington, izrazilo namero, da bi novembrske volitve v celoti izvedle po pošti. Vsem registriranim volivcem naj bi avtomatsko poslali glasovnice, ki bi jih nato morali poslati nazaj ali oddati na volilni dan.

Epidemija koronavirusa v velikem delu ZDA ostaja izven nadzora, nazadnje se je okrepila v zveznih državah Florida in Teksas.