največja žarišča okužb poroke

Na Hrvaškem v zadnjih 24 urah zabeležili največ novookuženih od začetka tedna

A.S./STA
30. 7. 2020, 14.50
Posodobljeno: 30. 7. 2020, 14.59
Deli članek:

Od srede so na Hrvaškem zabeležili še 78 okuženih z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa so umrle tri osebe, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Od 25. februarja, ko so imeli na Hrvaškem prvi primer okužbe, se je okužilo 5071 ljudi. Z boleznijo covid-19 pa je doslej umrlo 144 oseb.

Profimedia
Največja žarišča okužb so poroke, ki so bile v več krajih v Slavoniji in zaledju Dalmacije.

V zadnjih 24 urah so zabeležili največ novookuženih od začetka tedna. V ponedeljek so zabeležili 24 novookuženih, nato pa se je to število vsak dan višalo do današnje številke 78.

Aktivnih primerov okužbe je na Hrvaškem sedaj 749. V bolnišnicah se zdravi 130 ljudi, šest jih je priključenih na medicinske ventilatorje. Doslej je okrevalo 4178 ljudi. Opravili so več kot 117.100 testiranj, od tega v zadnjem dnevu skoraj 1500, so še zapisali v sporočilu.

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je na današnji seji hrvaške vlade povedal, da so v preteklem tednu dni na Hrvaškem zabeležili 464 novih okužb in 16 mrtvih. Beroš je tudi danes izpostavil, da so največja žarišča okužb poroke, ki so bile v več krajih v Slavoniji in zaledju Dalmacije.

Poudaril je, da imajo na Hrvaškem epidemiološko sliko pod nadzorom, a je opozoril prebivalce, naj svoje obnašanje prilagodijo priporočilom epidemiologov, ko gre za uporabo mask na obrazu, spoštovanje medsebojne razdalje in higiene rok, da bi zaščitili svoje zdravje in zdravje drugih ljudi.

Največ novookuženih v preteklih 24 urah je bilo na skrajnjem vzhodu Hrvaške v vukovarsko-sremski županiji. Tam so potrdili 31 primerov. V splitsko-dalmatinski županiji je bilo 17 primerov, 14 pa na območju Zagreba, so danes sporočili županijski štabi civilne zaščite.

V obalnih hrvaških županijah so od srede zabeležili tri nove okužbe v šibeniško-kninski županiji, eno pa v istrski županiji. Tam je zaradi covida-19 umrla ena oseba. Še dve smrtni žrtvi sta bili v osiješko-baranjski županiji, v kateri je bilo tudi sedem novookuženih. V vseh ostalih županijah je bilo še šest novookuženih.

V sedmih županijah niso zabeležili novih okužb v preteklih 24 urah, vključno s primorsko-goransko in zadrsko županijo.

Skupni podatki za celotno državo se sicer ne ujemajo vedno s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov.

Epidemiološka slika na Hrvaškem se je sicer medtem znašla tudi pod drobnogledom Velike Britanije. V Londonu razmišljajo, da bi Hrvaško s svojega zelenega premaknili na rumeni seznam, kar bi pomenilo, da bi morali vsi potniki, ki na Otok prihajajo s Hrvaške, v 14-dnevno karanteno, je danes poročal Jutarnji list.