Ministrovanje

Cigler Kralj: Skrb za starejše ena od glavnih prioritet

J.P./STA
24. 7. 2020, 18.10
Posodobljeno: 24. 7. 2020, 18.13
Deli članek:

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je ob današnjem obisku Ilirske Bistrice izpostavil, da je skrb za starejše ena od glavnih prioritet ministrovanja. Med drugim je preveril pripravljenost Doma starejših občanov Ilirska Bistrica v zvezi z epidemijo koronavirusa.

STA
Janez Cigler Kralj

Minister je ob današnjem obisku bistriškega doma starejših občanov preveril pripravljenost na morebitne prihodnje izbruhe okužb, pri čemer so mu v vodstvu doma zagotovili, da so ustrezno pripravili cone, namenjene ločevanju okuženih oskrbovancev v domu od zdravih. Rdeča cona je prostorsko ločena enota, ki se je v prvem valu epidemije izkazala kot učinkovit način preprečevanja širjenja okužbe v ustanovi, je dejal Cigler Kralj v današnji izjavi pred domom starejših občanov.

Protokol za domove predvideva, da se ob pojavu prvih okužb med stanovalci, tiste s potrjeno okužbo, tudi če nimajo znakov, začasno namesti v enega od štirih negovalnih covid oddelkov (UKC Ljubljana in Maribor ter splošni bolnišnici Novo mesto in Šempeter). Tako zavod pridobi čas, da se ustrezno pripravi oziroma organizira delo v rdeči coni, namenjeni okuženim stanovalcem, pojasnjujejo na ministrstvu za delo. V objavi na vladnih spletnih straneh so dodatno pozvali vse zavode, ki izvajajo institucionalno varstvo, naj dosledno spoštujejo in izvajajo vse preventivne ukrepe.

Cigler Kralj predvideva, da bodo lahko z uredbo, ki bo določala način porabe sredstev iz 30-milijonskega paketa pomoči za financiranje socialnih zavodov in s covidom povezanih finančnih težav, med drugim tudi okrepili ekipo bistriškega doma starejših občanov ter tako razbremenili sedanje zaposlene. To bo pripomoglo k reševanju trenutne kadrovske in finančne podhranjenosti, je dejal v današnji izjavi.

"Skrb za starejše je ena od glavnih prioritet našega ministrovanja," je dejal Cigler Kralj. Ob tem je spomnil na javni razpis za razdelitev 21 milijonov evrov za projektne enote za izvedbo deinstitucionalizacije, to bodo manjše enote, dnevnice in začasne namestitve. Razpis je trenutno v teku. Spomnil je tudi na sredi junija objavljen razpis za podelitev koncesij za 1100 postelj v domovih za starejše, pa tudi na projekta Dom na krasu ter Center za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, ki sta v teku.

Minister je ob današnjem obisku Ilirske Bistrice obiskal tudi tamkajšnji urad zavoda za zaposlovanje ter Varstveno delovni center Ilirska Bistrica. V izjavi je danes izpostavil tudi objekt doma za starejše v Vrtojbi, ki po stečaju investitorja že dlje časa sameva nenaseljen. Po besedah ministra trenutno iščejo rešitev, ki bo najhitreje in najbolj kvalitetno izvedljiva. Možnosti sta dve, zavod v državni lasti ali predaja objekta v dokončanje koncesionarju, ki bo tudi izvajal dejavnosti skrbi za starejše.

Dotaknil se je tudi kadrovske podhranjenosti centrov za socialno delo, kar bo po njegovih besedah velik izziv. "Vemo, da so to manj plačana oziroma nižje plačana dela, ki pa so izjemno zahtevna," je dejal.