Na koronavirus

Za dopustnike ob vrnitvi v Nemčijo brezplačno testiranje

J.P./STA
24. 7. 2020, 17.21
Posodobljeno: 24. 7. 2020, 17.23
Deli članek:

Ob vrnitvi v Nemčijo se bodo lahko vsi dopustniki brezplačno testirali na novi koronavirus, so se danes strinjali zdravstveni ministri nemških zveznih dežel. Zaenkrat še preučujejo, ali bi lahko uvedli obvezno testiranje za osebe, ki se vračajo iz t. i. rizičnih območij.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Nemčiji bodo na letališčih in v pristaniščih uredili mesta za testiranje. Osebe, ki se bodo vrnile v Nemčijo z območij, kjer obstaja večja nevarnost za okužbo, se bodo lahko tam testirale. Kdor bo imel negativen test, se bo s tem izognil 14-dnevni domači karanteni. V Nemčiji namreč še vedno velja karantena za vse, ki prispejo z rizičnih območij.

"Tudi potniki iz držav, ki ne veljajo za rizične, se bodo lahko testirali v roku 72 ur," je dejala predsedujoča konferenci ministrov za zdravje Dilek Kalayci. To pa ne bo mogoče na letališčih, je dodala.

Poudarila je še, da bodo testi za vse brezplačni, tudi če ne obstaja sum okužbe na koronavirus.

Testiranje bo zaenkrat prostovoljno, vendar trenutno preverjajo zakonsko podlago za obvezno testiranje. Je pa po trenutni uredbi za prišleke iz rizičnih območij bolje, da se testirajo in s tem ognejo 14-dnevni karanteni.