Obilne padavine

Rdeči alarm za severovzhod Slovenije

J.P.
24. 7. 2020, 19.11
Posodobljeno: 24. 7. 2020, 19.15
Deli članek:

Nevihte se še niso upehale. Pričakovati gre sunke vetra, močnejše in dolgotrajnejše nalive.

Meteo
Severovzhod države so obarvali rdeče.

Tu je tretji nevihtni sistem, ki je naše kraje danes popoldne zajel z zahoda. Prva dva sta nas prešla včeraj ponoči in danes zjutraj, zdaj pa je Agencija RS za okolje izdala rdeče opozorilo. To pravi: »Zvečer in ponoči bodo še nevihte, nekatere bodo spremljali močnejši in krajevno dolgotrajnejši nalivi in sunki vetra. Od sredine noči do sobote dopoldne bodo možne obilne padavine v vzhodni Sloveniji na območju med Posavjem in Goričkim. V 12. urah lahko tam pade od 60 do 100 litrov dežja na kvadratni meter.«

Tudi poplave

A ne le to: danes ponoči in v soboto so možne tudi poplave rek, zlasti v severovzhodni Sloveniji, predvidoma v Pomurju, Podravju, Posotelju in Posavju. »Reke lahko poplavijo tudi izven območij pogostih poplav, zlasti na ravninskih predelih pa bo možno tudi zastajanje vode. Ob krajevnih nevihtah lahko danes in v soboto v več delih države močneje narastejo in se razlijejo tudi manjši vodotoki in hudourniki,« še opozarjajo vremenoslovci.

Sončna nedelja

Vreme se bo na bolje obrnilo v soboto popoldne, ko se bo delno zjasnilo. Ponekod bo pihal veter severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 26, na Primorskem do 28 stopinj Celzija. Nedelja bo sončna, predvsem v gorskem svetu lahko popoldne ali zvečer nastane kakšna nevihta.