Od 75 zaposlenih operativnih le 25 oseb

Hrastniški župan: "Direktorji domov starejših so pri obvladanju situacije prepuščeni sami sebi"

A.S.
21. 7. 2020, 18.07
Posodobljeno: 21. 7. 2020, 20.31
Deli članek:

Trenutno je največ aktivno okuženih s koronavirusom v Hrastniku: eno žarišče je v domu starejših, drugo v blokovskem naselju.

Dom starejših Hrastnik
Dom starejših Hrastnik

Največ aktivno okuženih s koronavirusom je v Hrastniku. Žarišče je v Domu starejših Hrastnik, kjer so v ponedeljek potrdili 11 novih primerov okužbe. Trenutno število okuženih v domu je 18 oskrbovancev, kar je 10 več kot v nedeljo, število okuženih zaposlenih pa je poraslo za enega na sedem.

Zaradi razmer v domu so se danes na sestanku sestali župan Hrastnika Marko Funkl, direktor Doma starejših Hrastnik Drago Kopušar, predstavniki ministrstva za zdravje in ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Kadrovska stiska

Kot je povedal Drago Kapušar v t.i. rdeči coni ni dovolj prostora, ministrstvo za zdravje je priskočilo na pomoč in "zadevo verjetno začasno uredilo z dogovorom s šempetrsko bolnišnico, kamor so prepeljali sedem naših stanovalcev. Naše stališče je, da bi bilo treba oskrbovance namestiti izven domov, uradna zdravstvena politika pa je takšna, da se tisti stanovalci, ki imajo resne težave in potrebujejo intenzivno nego, hospitalizirajo, ostali pa ostanejo v domovih, ne glede na omejitve, s katerimi se soočamo". Večina okuženih oskrbovancev ima sicer lažje znake koronavirusne bolezni, medtem ko je stanovalec s težjimi hospitaliziran v mariborskem kliničnem centru. 

Direktor doma je izpostavil precejšnjo kadrovsko stisko. "Zaposleni delajo na robu svojih sposobnosti. Da bi si vsaj delno odpočili in da bi vsaj malenkost ublažili kadrovsko situacijo, bi rabili vsaj še deset ljudi," je povedal in izpostavil, da se bojijo izgorelosti osebja. V domu imajo zaposlenih 75 ljudi, od tega je v tem trenutku operativnih 25 oseb, med njimi šest invalidov, ki delo opravljajo šest ur. Kopušar pričakuje, da bodo morali tudi v sredo ministrstvo za zdravje prositi za premestitev novo okuženih oskrbovancev na zdravljenje v bolnišnico. 

Župan pričakoval, da ima država pripravljene konkretne ukrepe

Župan Marko Funkl je navedel, da obstaja bojazen, da je tudi v večjih podjetjih v Zasavju okuženih več zaposlenih, kar bi vplivalo tudi na gospodarstvo. 

Župan Marko Funkl je povedal, da je od 45 potrjenih okužb, 20 primerov izven doma. Eno izmed žarišč je v blokovskem naselju Log nad Hrastnikom. Dotaknil se je tudi širjenja koronavirusa v domu in izpostavil, da je pričakoval, da ima država pripravljene konkretne ukrepe. "Čeprav smo že imeli okužbe v štirih domovih, imam občutek, da država vsakič išče nove rešitve. V času takšne krize, kakršna je v Hrastniku, so direktorji domov starejših pri obvladanju situacije prepuščeni sami sebi oziroma  improvizaciji. Kadrovskega bazena ni. Iskati ljudi preko zavoda za zaposlovanje - za delovno mesto, kjer je plača malo več kot minimalna, v razmerah,  kjer tvegaš okužbo in ni dodatka - ni odgovorno. Potrebujemo sistemsko rešitev," je dejal. Prepričan je, da bodo le z disciplino zamejili širjenje koronavirusa, pozitivno pa je, da danes ni bilo potrjenih okužb izven doma starejših.