Vsi so zadovoljni

V teh občinah so izkoristili največ "počivavčerjev"

G.G./STA
20. 7. 2020, 12.30
Posodobljeno: 20. 7. 2020, 14.24
Deli članek:

Nikakršno presenečenje ni, da Slovenci uporabljajo turistične bone. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je tudi zadovoljen.

Furs
Število unovčenih bonov v poštnem okraju do 15. 7. 2020

V prvem mesecu uporabe turističnih bonov, od 19. junija do 19. julija, je bilo unovčenih nekaj manj kot 150.000 bonov v skupni vrednosti 20,5 milijona evrov.

Generalni direktor Finančne uprave RS (Furs) Peter Jenko je povedal, da bone doslej unovčilo 130.000 upravičencev, kar pomeni, da nekateri bon izkoristijo v več delih - takšnih je bilo doslej okoli 40 odstotkov upravičencev. V povprečju je izkoriščen bon v višini 140 evrov.

Povprečna starost upravičenca, ki je doslej bon izkoristil, je nekaj manj kot 40 let. Povprečna starost osebe, ki bon prenese na drugega upravičenca (ta ga mora nato izkoristiti v enem delu), je 63,5 leta.

Na prvem mestu Obala

Največ bonov je bilo izkoriščenih v poletnih turističnih destinacijah - na Obali, na Gorenjskem in v Posočju, tudi v termah. Med občinami izstopajo Portorož, Izola, Moravske Toplice, Kranjska Gora in Podčetrtek. Doslej je bilo 44 odstotkov bonov uporabljenih za hotelsko namestitev, 20 odstotkov v apartmajih in 10 odstotkov v kampih. Glavnina bonov je uporabljenih za nastanitev do sedem dni, pri čemer jih je bilo doslej največ unovčenih za od dve do štiri nočitve, za (podaljšan) konec tedna.

Jenko je tudi izrazil zadovoljstvo, da sistem rezervacij in unovčitev zaenkrat deluje stabilno, doslej večjih težav niso imeli. Veliko je zanimanje tudi za informacije, ki jih Furs posreduje prek klicnega centra - doslej je 30 uslužbencev Fursa odgovorilo na 15.000 klicev in 1500 elektronskih sporočil.

Furs
Povprečna starost upravičencev, ki so koristili turistični bon, znaša 39,4 leta.

Pri koritu tudi sezonski ponudniki namestitev

Minister Počivalšek je ocenil, da so ljudje ukrep sprejeli za svojega. Na to po njegovih besedah kaže tudi izraz za bone, ki se je prijel med ljudmi - "počivavčer". "Če se ljudje šalijo na ta račun, s tem smislom za humor kažemo na pozitiven odnos do ukrepa," je ocenil.

"Po enem mesecu se kaže, da je ukrep zelo priljubljen med ljudmi, da so ga sprejeli za svojega, da ga razumejo kot smiselnega. Na drugi strani, glede ponudnikov, smo se hitro odzvali na pozive tistih, ki so ostali zunaj ukrepa, tako da sedaj velja za vse ponudnike turističnih namestitev, tako stalne kot sezonske," je dodal minister. Ocenil je, da se bodo boni uporabili povsod po državi, tako da bo učinek ukrepa - poleg neposrednega priliva nastanitvenim obratom in posrednega učinka širše v panogi - tudi odkrivanje skritih kotičkov po državi, ter da bi se lahko tudi v prihodnje delež domačih turistov v Sloveniji povečal.

Napovedal je, da bodo še pred koncem poletja pripravili načrt za okrevanje gospodarstva, da bo to bolj konkurenčno in posredno bolj vidno v mednarodnem okolju. Študijo in akcijski načrt pripravljajo skupaj z ekipo z ljubljanske ekonomske fakultete, ki jo vodi profesor na tej fakulteti Dušan Mramor.