»inšpekcija«

FOTO: Nezadovoljni Kim Džong-un jezo stresel nad uradniki

S.R.
20. 7. 2020, 11.55
Posodobljeno: 20. 7. 2020, 14.48
Deli članek:

Kim Džong-un je odpustil več višjih uradnikov, odgovornih za izvedbo enega od ključnih projektov v državi, gradnjo opevane bolnišnice, namenjene boju proti epidemiji.

Reuters
Kim Džong-un na gradbišču, kjer nastaja nova bolnišnica.

Vrhovni voditelj Severne Koreje je bil med eno svojih »inšpekcij« vidno nejevoljen. Ko so njegovi podaniki vestno beležili v svoje beležke, je on ošteval odgovorne za gradnjo Splošne bolnišnice v Pjongjangu, ki naj bi bila po njegovem ukazu zgrajena do 75. obletnice ustanovitve vladajoče Delavske stranke, ki jo bodo obeležili oktobra letos, poroča tiskovna agencija Reuters. Kim Džong-un je projekt označil za »glavno prednostno nalogo« v boju proti novemu koronavirusu in njegovi želji po izboljšanju področja javnega zdravja v državi. 

Med svojim zadnjim obiskom gradbišča nad potekom ni bil zadovoljen, zato je odpustil skupino vodstvenih delavcev, tako imenovano koordinacijsko komisijo. Odgovornim je očital, da projektu niso dodelili zadostnih proračunskih sredstev ter da so na navadne državljane pritiskali, naj jim zagotovijo opremo in gradbeni material. »Močno jih je okaral, ker so z spodbujanjem najrazličnejših oblik 'pomoči' obremenili ljudstvo,« je poročala severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA, ki je objavila tudi fotografije resnega Kima, kako na gradbišču predava vpletenim uradnikom in svojim podanikom. Bil je edini brez obrazne maske. 

Reuters
Kim Džong-un na gradbišču, kjer nastaja nova bolnišnica.

To je bila sicer že njegova druga graja vodij gradbišča ta mesec. Že pred tem jim je namreč očital, da z »nepazljivostjo« in kršenjem nekaterih pravil, namenjenih preprečevanju širjenja novega koronavirusa, povzročajo zamude pri gradnji. Same gradbenike in delavce je medtem pohvalil, da jim je kljub »težavnim razmeram« uspel hiter napredek. Po navedbah Yang Moo-jina, profesorja na univerzi za severnokorejske študije v Seulu, dogajanje kaže na težave v tem prestižnem projektu in širše težave, s katerimi se sooča severnokorejsko gospodarstvo. 

V Severni Koreji doslej še niso poročali o nobeni okužbi z novim koronavirusom, a so po poročanju Reutersa uvedli stroge ukrepe, vključno s prepovedjo zbiranja ljudi na javnih krajih, obvezno uporabo mask in obvezno karanteno za obmejne delavce.