V 88. letu starosti

Preminil španski pisatelj Juan Marse

L.K./STA
20. 7. 2020, 12.29
Posodobljeno: 20. 7. 2020, 12.32
Deli članek:

Španski pisatelj Juan Marse, star 87 let, je preminil v soboto ponoči na svojem domu v Barceloni.

Profimedia
Juan Marse

Juana Marseja so šteli za enega najboljših sodobnih španskih pripovedovalcev, poleg drugih nagrad pa je leta 2008 za življenjski opus prejel špansko književno nagrado Cervantes.

Večkrat je bil štet kot zunanji kandidat za Nobelovo nagrado za literaturo, ki je nikoli ni prejel. Finalist za špansko književno nagrado Premio Biblioteca Breve je bil že s prvencem Encerrados con un solo juguete (Zaprt z eno samo igračo), znan pa je predvsem po delu Ultimas tardes con Teresa (Poslednji večeri s Tereso).

Marse nikoli ni dal veliko na razkošje in slavo, ne v zasebnem življenju in ne v svojih delih. Katalonski pisatelj je dokumentiral "malega človeka", delavca, zgubo in outsiderja.

"V Bruslju sem prejel žalostno novico, da nas je zapustil Juan Marse," je na twiterju zapisal španski premier Pedro Sanchez in dodal, da je bil pisatelj ena izmed ključnih osebnosti v španski literaturi.

Politik je Marseja opisal kot člana "generacije 50. let prejšnjega stoletja" in "moškega s trdnimi prepričanji, ki je bralce s svojimi deli prepeljal v družbeno resničnost povojne Barcelone".