Zaradi zaprtih meja ob pandemiji letos v Potočare niso mogli priti svojci žrtev iz tujine, tako da so soglasje za pokop dale le družine, ki živijo v Bosni in Hercegovini. Na verskem obredu in pokopu žrtev so bili tako navzoči samo sorodniki devetih moških. Vse skupaj je zdaj v spominskem centru pokopanih 6652 moških, žensk in otrok.

Sporočilo je poslal tudi predsednik republike Borut Pahor. »Zgodovine ne moremo spremeniti, lahko pa spremenimo prihodnost. Za prihodnost BiH je ključna resnica, ne zanikanje, spoštovanje, ne sovraštvo, odprt dialog, ne spori. Nujna sta odpuščanje in spoštovanje različnosti. Pomiritev ni dejanje preteklosti, to je jamstvo sobivanja in prijateljstva, ki izhaja iz skupne bolečine,« je poudaril v videu, ki ga je objavil na twitterju.

Sporna izjava

Janez Janša tvit
Zajem zaslonske slike
Zapis Janeza Janše

Niso pa vsi bili tako spravljivi. Genocid v Podrinju, tako slovenski premier Janez Janša, je nadaljevanje istega zločinskega projekta, ki je bil načrtovan in izpeljan med drugo svetovno vojno ter bil preprečen, tudi delno kaznovan, s strani partizansko-komunistične vojske in pravosodja, piše portal Slobodna Bosna. Povod za to pisanje? Tvit slovenskega premierja, v katerem je zapisal sledeče: »Pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi na ozemlju bivše Jugoslavije po njenem razpadu počistili s komunistično ideologijo in obsodili povojne poboje v Sloveniji in drugod.«

Genocid v Srebrenici, ki je bil del uresničevanja načrta velikosrbske vojske, pokol Bošnjakov v Podrinju ter spopade partizanov z nasprotniki v drugi svetovni vojni, je zmožen enačiti le »neobveščen, zlonameren in neuravnovešen um«, še piše omenjeni portal. Ter: Janša ni neobveščen. Janšev tvit so označili nadaljevanje njegove osebne, že davno zaključene vojne proti jugoslovanskemu komunizmu.

Ne izjavo so se negativno odzvali tudi nekateri drugi bošnjaški mediji. Portal Oslobođenje je tako med drugim zapisal, da »medtem ko ves svet govori o genocidu v Srebrenici, ta politik opozarja javnost na nekaj drugega in izraža sporočila, ki jih je mogoče razlagati kot fašistična. Se Janša na ta način trudi amnestirati zločince, ki so na tem prostoru storili enega največjih genocidov?«