Enakovredno

Sosedi Slovenije smejo v Anglijo, za Slovence še vedno karantena

C.E./STA
10. 7. 2020, 12.49
Posodobljeno: 10. 7. 2020, 12.57
Deli članek:

Anglija je z današnjim dnem odpravila obvezno 14-dnevno karanteno za potnike iz več deset držav, med njimi ni Slovenije. Verjetno zato, ker ima tudi Slovenija Veliko Britanijo na rdečem seznamu.

Profimedia
Na Otoku še ne bo slovenskih obiskovalcev. Za Veliko Britanijo ne to nepomembno.

Karantena tako ni več obvezna za ljudi iz Španije, Francije, Italije, Nemčije in Belgije, medtem ko za Slovenijo ostaja. Srbijo je uradni London zaradi slabe epidemiološke slike tik pred zdajci umaknil s seznama.

Na seznamu 75 držav in britanskih čezmorskih ozemelj na primer tudi ni ZDA in Kitajske, so pa na njem med drugim vse tri sosede Slovenije.

Seznam velja le za Anglijo. Škotska namreč še naprej vztraja pri obvezni 14-dnevni karanteni za potnike iz držav s slabšo epidemiološko sliko, kot jo ima sama, med katerimi je npr. Španija.

Obvezna karantena bo še vedno veljala za potnike, ki sicer prihajajo iz držav na seznamu, a so se v 14 dneh pred prihodom v Anglijo ustavili tudi v kateri od držav, ki niso na seznamu. Vsi potniki, tako obiskovalci kot državljani Velike Britanije, bodo morali pred prihodom v državo izpolniti poseben obrazec in v njem navesti vse svoje lokacije v minulih dveh tednih.

Britanska vlada je v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja novega koronavirusa obvezno karanteno za večino potnikov uvedla 8. junija. Pravilo je veljalo tudi za vse Britance, ki so zapustili državo, nato pa se želeli vanjo vrniti. Ukrep je vznejevoljil zlasti letalske prevoznike, pa tudi ostale predstavnike potovalne industrije, ki so opozarjali, da bo takšna omejitev opustošila turistični sektor.

Vlada v Londonu je več tednov vztrajala pri vzpostavljanju t. i. zračnih mostov z državami z nizkimi stopnjami širjenja virusa, nato pa se je konec junija le odločila vzpostaviti sistem kategorizacije, s katero so določili dovolj varne države, da jih lahko iz ukrepa izvzamejo.