Država pomaga

Kdo bo upravičen do nadomestila v času karantene in koliko bo prejel

C.E.
10. 7. 2020, 11.43
Posodobljeno: 10. 7. 2020, 11.51
Deli članek:

V četrtem protikoronskem zakonu velja izpostaviti različne oblike nadomestil za plače delavcev, ki jim bo odrejena karantena.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič je podrobneje predstavila, kdo bo upravičen do nadomestila in koliko bo prejel.

Če bo lahko delodajalec zaposlenemu, ki mu je bila odrejena karantena, organiziral delo na domu, seveda ne bo razlike. Če pa delo na domu ni možno, sledi intervencija države, ki bo v veljavi do konca septembra.

Kdor se okuži v okviru opravljanja dela ali mu bo odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo, bo prejel nadomestilo v višini, kot če bi delal, torej 100-odstotno.

Tistim, ki bo ob prihodu iz države na zelenem ali rumenem seznamu, odrejena karantena, bodo prejemali 80-odstotno nadomestilo.

Če pa se vrnejo iz »ne-varne« države, države na rdečem seznamu, jim v času karantene država ne bo dala niti ficka. Sta pa dve izjemi: dovoljen je odhod v te države v primeru smrti bližnjih sorodnikov ali v primeru rojstva otroka.

Čakanje še do konca septembra

Podaljšan je tudi ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo do 31. julija z možnostjo podaljšanja še do konca septembra.