Capak je medtem še napovedal, da nameravajo poceniti test na novi koronavirus, ki na Hrvaškem trenutno stane okoli 200 evrov.

Do 14. ure so našteli 116 novih okužbah v zadnjih 24 urah, med drugim jih je v Zagrebu 35, v Dalamciji več kot 30,  osem pa v istrski županiji. V zadrski županiji je 14 novih okužb, od tega jih je 12 v povezavi s poroko, ki je potekala pretekli konec tedna. Iz osiješke županije pa poročajo o 20 novih okužbah.

V bolnišnicah se zdravijo 104 ljudje, med njimi so štirje priključeni na ventilator.

Nacionalni štab civilne zaščite je v četrtek razpravljal o ukrepih za zajezitev širjenja okužb. Za večja žarišča okužb so se izkazali različni družabni dogodki, kot so poroke, birme in podobna zasebna praznovanja. Član štaba in vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak je napovedal, da zaenkrat ne bodo omejevali števila udeležencev na tovrstnih dogodkih, nameravajo pa zaostriti nekatere druge ukrepe.

Prijava in nadzor dogodka

Organizator naj bi bil tako po novem dolžan tak dogodek, če na njem pričakuje več kot sto ljudi, prijaviti pri lokalni civilni zaščiti, nakar bo ta organizirala nadzor dogodka. Šlo bi za mešane inšpekcije, ki bi nadzirale, ali zbrani spoštujejo sprejete epidemiološke ukrepe.

Poleg tega naj bi tudi, kot je dejal, znova objavili navodila za ples, "saj je vsem v interesu, da se izognejo okužbam". "Plesni oder mora biti dovolj velik, tako da ima vsak plesalec vsaj štiri kvadratne metre prostora. Plesati je treba s partnerji, s katerimi se ponavadi pleše, sicer pa mora biti ples individualen. Vse to naj bi nadzirali," je dejal Capak.

Urejeno v nočnih klubih?

Hrvaška je na podoben način že začela izvajati inšpekcijski nadzor v nočnih klubih, potem ko so se ti pokazali kot eno od žarišč okužb. Lastnike so opozarjali na pomanjkljivosti pri izvajanju ukrepov. V zadnjem času sicer ni slišati, da bi se okužbe širile v nočnih klubih.

Posebni ukrepi na meji

Capak je dejal, da se pogovarjajo tudi o posebnih ukrepih na hrvaški meji za potnike, ki prihajajo iz tretjih držav, ne samo za izjemi, kot sta Srbija ter Bosna in Hercegovina. Hrvaška je v zadnjih nekaj tednih iz Srbije in BiH "uvozila" več kot 50 primerov okužb, te pa so imele za posledico dodatno širjenje okužb na Hrvaškem.

Povedal je, da razmišljajo o ponovni uvedbi 14-dnevne samoizolacije za vse potnike iz držav, ki niso članice Evropske unije. Kot možnost je omenil tudi sedemdnevno samoizolacijo ob obveznem testiranju na novi koronavirus po preteku tega tedna ali obvezna potrdila o testiranju, da oseba ni okužena, ki pa ne bi smela biti starejša od 48 ur. Zanikal je, da bi tovrstne ukrepe izvajali tudi za potnike iz Slovenije.

Potrdil je tudi, da v nacionalnem štabu civilne zaščite kot enega od osrednjih ukrepov obravnavajo obvezno nošenje medicinskih zaščitnih mask tudi v nekaterih drugih zaprtih javnih prostorih, in ne samo v javnem prevozu, kot velja zdaj. Šlo naj bi za zaprte prostore, v katerih se nahaja večje število ljudi in je težko nadzirati ohranjanje priporočene medsebojne razdalje.