Krivulja okužb raste

Bistveno več primerov, povezanih z lokalnim virom okužbe. Z drugo besedo: druženja

L.K.
10. 7. 2020, 11.15
Posodobljeno: 10. 7. 2020, 11.30
Deli članek:

Število obolelih v karanteni ni zanemarljivo in kaže, da je potrebno odločbe o karanteni dosledno spoštovati. To je nujno za zaščito celotne populacije, je poudarila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager.

Profimedia
Epidemiološka služba obvladuje trenutno stanje širjenja okužb, je poudarila Čakš Jagrova.

Epidemiološka situacija v svetu se spreminja, kot so zasledovali zadnje tedne, je uvodoma povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager. V svetu beležijo 12 milijonov okužb, velik porast pa je vezan na obe Ameriki in Azijo. V Evropi porasta, kakršnemu smo bili priča v marcu, ni.

V Sloveniji je bilo opravljenih 113.864 testov, potrjenih primerov okužb je 1793, aktivnih primerov 236. 342 okužb je bilo med zdravstvenimi delavci in sodelavci, v domovih za starejše občane 482. Krivulja okužb do včerajšnjega dne sicer raste, a opažajo nihanja. Situacija je podobna na Hrvaškem, le da so tam zabeležili večji skok.

132 v enem tednu

V tednu od 29. junija do 5. julija so pristojni potrdili 132 okužb z novim koronavirusom. Od tega jih je bilo uvoženih 25 - največ iz Hrvaške, sledi Srbija. Od 132 okužb jih je kar 73 povezanih z lokalnim virom okužbe. Kar pomeni, tako Čakš Jagrova, da so se okužili med takšnim ali drugačnim druženjem. Za številko je dejala, da je bistveno višja kot prej.

V Sloveniji je tako na 100.000 prebivalcev potrjenih 11,34 primerov okužbe z novim koronavirusom. Vlog za karanteno je bilo izdanih 762.

Čakš Jagrova je za konec strnila, da situacija ostaja stabilna in da z epidemiološko službo ohranjajo trenutno stanje.