Enakovreden ukrep

Srbi, Hrvati in Italijani lahko potujuejo v Anglijo brez karantene! Slovenci ne!

G.G.
3. 7. 2020, 20.51
Deli članek:

Med zadnjimi državami v Evropi se je za odpravo karantene za določene države odločila Velika Britanija. Je Slovenija na seznamu?

Profimedia
V Londonu so končno odprli lokale. Slovencem bodo še nedostopni.

Ni, čeprav so na njem vse sosede Slovenije. Na seznamu je celo Srbija, kjer se te dni soočajo s porastom okužb s približno pol leta starim koronavirusom. Slovenije najverjetneje ni na seznamu, ker je že prej Slovenija Veliko Britanija uvrstila na rdeči seznam, na seznam covid-19 nevarnih držav, za katere je ob prihodu v Slovenijo zapovedana karantena.

Na seznamu je 59 držav. Med drugim Španija, Francija, Italija, Nizozemska, Češka, Poljska in Japonska. Od 10. julija potnikom iz teh držav - pod pogojem, da se niso ustavili v kateri od držav, ki niso na seznamu, na primer v Sloveniji, - v Angliji ne bo treba v 14-dnevno samoizolacijo. Za zdaj namreč velja, da bo odprava karantene veljala za prihode v Anglijo, medtem ko Škotska, Wales in Severna Irska ohranjajo obvezno 14-dnevno karanteno.

Britanski minister za promet Grant Shapps je sicer poudaril, da pomeni današnji dan "naslednji korak v pazljivem vnovičnem odpiranju države", potem ko so v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja novega koronavirusa obvezno karanteno za vstop v državo uvedli 8. junija. Opozoril pa je, da se bodo hitro zaščitili, če bo v teh državah znova narasla stopnja okužb.

Britanski premier Boris Johnson je izrazil prepričanje, da bodo vsi v državi delali skupaj, da bodo ti "zračni mostovi" delovali, saj da je še veliko držav, od koder morajo po vrnitvi v domovino Britanci v karanteno. Poudaril je, da so vložili veliko naporov, da so spravili koronavirus pod nadzor in da ne morejo dovoliti, da bi okužbe uvozili.

Odločitev bo več milijonom britanskim turistom omogočila, da bodo lahko počitnikovali na tujem, ob vrnitvi domov pa jim ne bo več treba v karanteno.

Na Otoku so doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa potrdili 285.268 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 44.080 ljudi. Po številu okužb je Velika Britanija trenutno na šestem mestu na svetu.