RAZKRINKANI

Kdo so postavni mladi fantje v rumenih jopičih?

S.S.
3. 7. 2020, 19.30
Posodobljeno: 3. 7. 2020, 20.35
Deli članek:

Kdo so provladni »domoljubi« v rumenih jopičih, ki so prejšnji teden in danes na Prešernovem trgu vzklikali parole v podporo Janezu Janši? Med njimi res ni neonacistov, kot zatrjujejo sami, prikimava pa jim celo premier Janša?

Vladozlom
Kakšni časi ... Mladenič, ki se je na shodu spozabil in dvignil desnico, je v mladosti prijateljeval s »Stalinom«.

Poglobljeno analizo je s pomočjo najsodobnejše forenzične metode brskanja po javnih profilih pripravila skupina raziskovalcev, ki svoje prispevke objavlja na platformi Medium pod uporabniškim imenom Vladozlom, na našem uredništvu pa smo pri nekaterih posameznikih zgolj dodali nekatere podrobnosti.

vladozlom
Julijan

Julijan R., strah in trepet celjskih »čefurjev«

Julijan R. iz okolice Šentjurja pri Celju je bil tisti, ki so ga kamere ujele med nacističnim pozdravom »sieg heil« (živela zmaga, op. p.), a ga je kamerad ob njem hitro popravil in ga mahnil po desnici. Gibanje se mu je nato uradno odreklo, češ, da ga sploh ne poznajo. Res je bil v trenutku nacističnega pozdrava edini brez rumenega jopiča, a si ga je naposled le nadel, sicer pa je že ob prihodu na Prešernov trg paradiral v prvih vrstah s transparentom Rumeni jopiči proti anarhiji.

Julijana krasijo tetovaže poganskih simbolov, tetovirano pa ima tudi število 88, ki velja za enega najbolj prepoznavnih simbolov neonacistov. Število 8 ponazarja osmo črko angleške abecede, H, dve osmici pa HH oziroma Heil Hitler. Lastnega facebook profila trenutno nima, Googlov zadetek in URL facebooka pa dajeta vedeti, da si ga je še nedavno delil s svojo izbranko. Kot kaže, se par ukvarja z vzrejo pitbulov, njuno podjetje pa se imenuje Stormfront in je registrirano na hišni številki 88. Tudi Storm oziroma nevihta je znan nacistični simbol, Stormfront pa celo eden prvih večjih neonacističnih forumov.

V srednji šoli, končal je zdravstveno, je bil Julijan zagret član Celjskih grofov, navijaške skupine celjskega nogometnega kluba. V tistem času so knežje mesto pretresali spopadi med »metalci« in »čefurji«. »In potem si vedel, da lahko pokličeš Julča, ki je bil vedno vesel, da lahko prefu** kake čefurje. Mislim, da ima celo tatu policaja, ki mlati Žida ... Je pa tepel tudi hipije kdaj. Sicer pa je zelo karizmatičen in simpa model. Znal se je prikupit folku, ni bil nek napadalen naci,« nam je zaupal vir, ki ga dobro pozna, a ne želi biti imenovan. Pa še to: eden njegovih boljših prijateljev v tistih časih je bil mladenič z vzdevkom Stalin.

Vladozlom
Beli

Andrej O. alias Beli, glas Rumenih jopičev

Andrej O. alias Beli se pojavlja v vlogi uradnega govorca Rumenih jopičev. Najbrž gre tudi za njihovega ideološkega vodjo, saj je znan po tem, da je dobro artikuliran in vešč neonacističnih propagandnih trikov. Na profilni sliki na facebooku ponosno nosi broško Odinove rune, še en značilen nacistični simbol.

Vladozlom
Matic K.

Matic K.

Črno sonce, ki krasi roko Matica K. iz Ljubljane, je prav tako priljubljen motiv tetovaž pri neonacistih. Pregled njegovih interesov na facebooku ne pušča veliko dvomov o njegovi politični usmeritvi.

Vladozlom
Janez K.

Janez K.

Tudi facebook objave in interesi Janeza K., ki prihaja iz Žirov, ne puščajo dvomov o njegovih skrajnih prepričanjih.

Vladozlom
Lipe Podlipnik

»Lipe Podlipnik«

Mladenič z brado, ki je med shodom pridno navijal sireno in za Planet TV podal tudi izjavo, na facebooku uporablja vzdevek Lipe Podlipnik. Sodeč po fotografijah, gre za višje rangiranega člana neonacistične skupine Blood & Honour.

Vladozlom
Kristijan P. - Razy

Kristijan P. alias Razy

Na Prešernovem trgu je bil navzoč tudi Kristijan P. alias Razy, sodeč po fotografijah s facebooka »Podlipnikov« prijatelj. Tudi njega lahko najdemo v »dobri« družbi članov Blood & Honour in z majicami Headhunters Domžale.

Vladozlom
Jaka P.

Jaka P.

Jaka P. na prvi pogled deluje kot fant od fare, njegov facebook profil pa razkrije, da ima na zapestju tetoviran keltski križ, ponosno nosi tudi pas s svastiko.

Vladozlom
Elvis O.

Vladozlom
Elvis O.

Elvis O.

Na shodu niso manjkale niti neonacistične starešine, kot je Elvis O., na facebooku prisoten pod imenom mafijca Nuckyja Thompsona. Na protestu je nosil pulover priznane neonacistične znamke Thor Steinar. Šlo naj bi za enega vodilnih v organizacijah Blood & Honour in Headhunters Domžale. O njem smo v našem časopisu že pisali leta 2014, ko sta dva člana razočarana izstopila iz BH. Razlog? Dvoličnost oziroma poslovno sodelovanje (in prijateljevanje) neonacistov z romsko mafijo v trgovini z drogo in orožjem. Na uredništvu smo takrat pridobili in tudi objavili fotografije najvišjih predstavnikov skrajno desničarskih grupacij na likofu z romskimi mafijskimi veljaki.